javascript:void(0)
Don't believe everything i've said, heck, don't believe anything. Learn to differentiate facts and personal opinions. Do your OWN research, then, CHOOSE what to believe.

Saturday, April 28, 2012

Jiwa Parah

Baca blog orang, dan dia tulis,


"keliru juga lah dgn masalah-masalah sekeliling hari ini. minta kita memilih yang betul."

Memang pun. Susah habis rasanya nak hidup dalam dunia ni sekarang. Tak berani nak pilih apa pun.
Mungkin, solusinya adalah kesederhanaan. Dan kepercayaan yang tak berbelah bahagi kepada Tuhan.


Berlaku Jujur dengan Allah

Dapat gambar ni dari blog orang. Saje share.


dapat dari sini - http://kangensyurga.blogspot.com/2012/04/jujur-dengan-allah.html

Ada orang letak self-worth pada material, benda-benda.
Ada orang yang faham dah tak letak lagi self-worth dia pada benda-benda, sebab percaya "Yang paling mulia di antara kamu ialah yang bertakwa".

Tapi bila bersalah, rasa macam tak ada lagi tempat untuk berpaut. Hilang dua dunia.



Pandai mentafsir

Hari itu, tiba-tiba seorang kawan ni semangat la pulak nak tengok apa isi kandungan buku tulis saya. Rupa-rupanya saya ada tulis sesuatu dalam tu. Benda yang saya post atas tajuk Ujian. Dia kata best. Siap ambil gambar guna handphone lagi.

Saya tanya dia, apa yang dia faham. Sebab sebelum tu dia kata, dia faham. Dia kata lagi, dia pun pernah merasainya.

Lepas dengar jawapan dia, saya tergamam sebab jawapan dia tepat. Haha. Senang je rupanya nak tafsir kata-kata saya.

"Mungkin tak sepatutnya
mendongak ke atas
Sebab akan ternampak langit.
Langit kalau ditenung, direnung
akan terasa semakin tinggi dan tinggi.
Juga kerana bencinya pada bisikan-bisikan
yang mendewa-dewakan langit.


Langit adalah makhluk Tuhan,
biarpun sempurna tak ada cacat cela
ianya tak kekal.


Pecahkanlah berhala-berhala pujian dan sembahan
Padam hapuskanlah bisikan-bisikan setan."



Majlis perpisahan 6th year

Hmm. Saya memang dah lama dah tak terlibat pun dengan program-program KUV. Baru-baru ni mereka anjurkan majlis untuk kami 6th year.

Pagi itu, di kelas ada seorang kawan saya cakap, "batch kita memang tak menonjolkan? Macam tak wujud, tak terlibat dengan aktiviti-aktiviti pelajar volgo. Tak macam batch lain"

Salah. Kalau kita yang tak terlibat atau libatkan diri dengan aktiviti-aktiviti kat sini, memanglah tak nampak apa-apa, jadi baik diam. Jujur saya cakap saya bangga batch saya ada nadzrul, faiz, anuar, ramdan, kak Ma, masayu dan mungkin ada lagi yang lain tapi saya tak nampak.

Masing-masing akan nampak apa yang mereka biasa buat je kot. Tapi saya special case. Walaupun saya jenis tak buat apa-apa dan malas, saya ada keupayaan untuk iktiraf apa yang orang lain dah buat.

Nak dijadikan cerita, masa majlis tu saya dapat hadiah dari KUV. Saya seorang je pulak tu. Takpe. Anggap sebab saya pernah jadi pres mereka suatu masa dulu.

Kawan saya buat lawak dengan saya, " Eehhh??! Jap, kenapa ko dapat hadiah? Apa sebenarnya yang ko dah buat?"
haha, kawan yang rapat memang suka perli. Saya jawab, "Entahlah. Anggap je aku ada pernah buat something...(sambil tergelak)"

Kawan saya yang lain pulak ada menambah, "Mungkin jasa ko kat KUV ni adalah ko berjaya untuk pass kan kelab tu daripada generasi lepas ke generasi sekarang. Kau berjaya buat kelab tak terkubur...kerja kau untuk pass je sebenarnya". Macam orang yang dalam lecture hall tolong pass kan kertas dari orang belakang ke orang depan. Tukang pass. xD

Tenkiu semua. Saya dah lama tak dapat hadiah berupa gambar saya yang di'frame'kan. Mujur tak disertakan sekali dengan kalungan bunga pada gambar tersebut. Saya juga suka kata-kata di dalamnya,

"May you always have wall for the winds,
A roof for the rain, tea beside the fire,
Laughter to cheer you, those you love near you,
And all your heart may desire"


Ok selamat malam.