javascript:void(0)
Don't believe everything i've said, heck, don't believe anything. Learn to differentiate facts and personal opinions. Do your OWN research, then, CHOOSE what to believe.

Sunday, April 1, 2012

7 Petala Cinta


Itu adalah tajuk sebuah cerita yang baru sahaja keluar kat malaymoviesfull. Bagi budak oversea, rasanya website tuh macam pawagam. Apa yang keluar atau baru di'upload', itulah box office.

Sempat tengok sedikit sebelum pergi program sukaneka pagi ini, dan disambung 'nonton' pada siangnya.

Tak banyak pun nak komen.

1. Ya saya tahu genre cerita ini tipikal, dan tak mustahil memang ada orang sudah loya. (sayalah tu yang loya nyer...haha)
2. Mungkin disebabkan saya seorang idealist, maka komuniti/masyarakat ideal seperti dalam cerita ini adalah sesuatu yang saya impi-impikan. Seriously, kalau saya berada dalam masyarakat itu, tak perlu jadi orang penting, jadi watak sampingan, atau mungkin jadi bayang-bayang pun saya sudah merasa bahagia.
3. Disebabkan idealisme, maka pandangan saya terhadap dunia kita ini tak sama macam orang biasa pandang dunia ni. Maka saya akan selalu kena tipu dengan expectation saya sampai bila-bila pun. Merasa kecewa dengan diri sendiri yang tak mampu berfikir dengan baik.

4. Kalau ada watak yang saya suka dalam cerita ini, pastilah saya akan memilih Hilma. Jadi, saya rasa masanya sudah tiba untuk letakkan puisi Kahlil Gibran yang saya rasa menggambarkan Hilma.


For heaven's sake, my heart, keep secret your love,
and hide the secret from those you see
and you will have better fortune.

He who reveals secrets is considered fool;
silence and secrecy are much better for him
who falls in love.

For heaven's sake, my heart, if someone asks,
"What has happened?" do not answer.
If you are asked, 'Who is she?"
Say she is in love with another.
And pretend that it is of no consequence.

For heaven's sake, my love, conceal your passion;
your sickness is also your medicine because love
to the soul is as wine in a glass- what you
see is liquid, what is hidden is its spirit.

For heaven's sake, my heart, conceal your troubles;
then, should the seas roar and the skies fall,
you will be safe.
-Kahlil Gibran

7 comments:

norashikin rahmat said...

orang jauh, lebih pantas. sayapun taktahu apakah cerita ni sebenarnya. apa tajuk puisi Khalil Gibran ni? tak pernah baca lagi, and its beautiful.

aynn nabila ruslan said...

betul2, bi'ah yang sgt bagus. ke mana2 pun budak2 nakal (kawan2 attar) tu selalu berzikir, berselawat. *suke hati je cop org budak nakal*
and yes, beautiful poem.

Maher said...

poem yang best....tajuk die for heaven's sake, my heart!

itulah kot tajuk dia.
haih, mantaplah juniors...reti menghargai keindahan poem ni.

atau semua orang kalau baca poem ni akan rasa best jugak?

Anonymous said...

kenapa fav character is hilma, bukan saida? :P

Maher said...

sebabnya dah pun sy tuliskan dlm entri itu...sebab sifat Hilma yg mnyembunyikan rahsia hati.

Anonymous said...

ooo bukankah nama saida lebih best...suka lah hilma..pefect woman kot... 24/7 muslimah sejati... itu kan yang diimpikan semua jejaka baik seperti anda ;)

Maher said...

lol. komen sarkastik dari en. anonymous.