javascript:void(0)
Don't believe everything i've said, heck, don't believe anything. Learn to differentiate facts and personal opinions. Do your OWN research, then, CHOOSE what to believe.

Wednesday, May 30, 2012

kambing



kambing, takutkan air.
lebih senang dengan kepanasan dari segala yang sejuk.
tak ada siapa pun yang boleh memastikannya dengan tepat,
adakah ia suatu bentuk balasan ataupun penyucian?
kalau ingin jadi manusia, maka kambing harus miliki kesabaran.

mungkin kena google adakah kambing juga mengalami sakit perut?

********************************************************************************************

mode gelabah nak exam. ugh.
rasa sangat ketinggalan berbanding orang lain.

Friday, May 25, 2012

beard dan penapisan

saya terbaca satu komen di tumblr:

"How can I stop being so "man-crazy" (lol), as in not being all obsessive with good-looking men and things of that sort. What do you think is the best way to lessen that and calm down? -- Also when attending Islamic Events what would be your advice in keeping it calm and collected with seeing bearded beautiful brothers(lowering the gaze, etc), &just to focus on the lecture. I know, I sound CRAZY."


memang tergelak setelah membaca komen tersebut.

Atas semangat ingin tahu, saya cubalah 'google' apakah pandangan perempuan sebenarnya kepada lelaki berjambang ni. The responses are mixed, ada yang suka ada yang tak suka. Tak pasti mana satu majoriti.

(haha. rasa janggal menulis perkara ini dengan nada yang serius dan tampak intelektual)

***********************************************************************************************

penapisan.


Sebelum pergi lebih jauh dalam hal ini, saya ingin menceritakan kepada kalian akan proses penapisan. Proses penapisan adalah proses untuk mendapatkan sesuatu yang kita mahu dengan menyingkirkan sesuatu yang kita tidak mahu. Boleh faham?

Penapisan yang berlaku secara 'natural'/semulajadi adalah penapisan yang terbaik. Saya tidaklah menentang habis-habisan proses penapisan yang dilakukan dengan terancang oleh manusia. Namun dalam proses penapisan yang manusia lakukan, kita kena tengok balik ciri-ciri yang digunakan untuk menapis orang lain. Adakah ia semata-mata rekaan manusia ataupun memang sudah tertulis dalam kitab suci dan hadis? Sebab kadang-kadang hanya dengan menggunakan beberapa ciri-ciri tertentu sahaja kita rasa kita sudah boleh menghukum tahap kefahaman/kekuatan/kebaikan orang lain secara umumnya. Bagi saya, itu tidak tepat.


Penapisan yang berlaku secara natural/semula jadi, boleh kita lihat dengan banyak di sekeliling kita.

seorang lelaki yang sukakan perempuan seksi dan mendedahkan banyak benda, pasti akan teragak-agak menerima seorang gadis bertudung dan menutup aurat. Di sini, tudung dan pakaian yang menutup aurat itu menapis lelaki-lelaki yang ada. Jadi yang tinggal adalah lelaki-lelaki yang sukakan perempuan yang menjaga aurat mereka. (perlu diingatkan juga, mungkin masih ada lelaki-lelaki tersebut yang sukakan perempuan seksi cuma mereka masih mampu berfikir yang mana lebih baik).

Saya juga suka untuk memberikan contoh berkaitan proses baitul muslim. Dalam sesetengah proses, dua orang, muslim dan muslimah yang tidak pernah berkenalan rapat,tidak pernah berhubung secara rahsia antara satu sama lain, dipertemukan atau dipasangkan oleh ustaz ataupun orang tengah. Itu adalah satu penapisan. Contohnya, menapis orang-orang yang tidak mempunyai pergantungan yang tinggi kepada Allah. Sebab ramai yang tidak berani menggunakan proses tersebut adalah disebabkan kalau 'join', maka tak boleh lagi ada pilihan lain, ataupun tak dapat kenal betul-betul pasangan yang lagi satu (sebab tak boleh berkomunikasi dengan bebas). Hanya yang betul-betul tinggi harapnya pada Allah je yang join. (Atau mungkin yang jenis sangat desperate. LOL.) Program ini juga dapat menapis orang yang nak mendirikan rumahtangga betul-betul atas dasar agama, dan dalam kes-kes tertentu, hendak dipertemukan dengan orang yang sama fikrah atau jemaah. (saya tidak mengatakan proses ini tidak ada cacat cela langsung dan juga tidak menolak adanya kemungkinan cara lain yang betul dan syar'ie)

Proses penapisan akan menjauhkan diri kita daripada apa yang kita tidak kehendaki, dan mendekatkan diri kita dengan apa yang kita senangi.

Banyak lagi contoh lain.

Keenganan kita untuk menghadiri majlis-majlis hiburan akan mengelakkan diri kita dari berkenalan dengan kawan-kawan yang suka hiburan.

Menyatakan sesuatu pendirian kita akan menarik orang-orang yang mempunyai pendirian yang sama dengan kita dan menjauhkan orang-orang yang tidak sama pendirian dengan kita.

*********************************************************************************************************

beard.


Jadi berbalik kepada kes jambang/janggut (beard), maka proses penapisan juga berlaku di sini. Seorang pemuda X, setelah melakukan kajian yang terperinci, maka dia dapati wajib untuk memelihara janggut/jambang (beard). Tidak dibenarkan mencukur. Maka dia pun berusaha untuk mengikuti apa yang ditetapkan oleh Allah dan rasulNya. Walaupun demikian, tak semua orang menyukai tindakannya(ada yang suka juga, obviously). Misalnya ada kawan-kawan perempuan/lelaki yang tak suka dengan jambang pemuda itu, dan menjauhi diri mereka daripadanya. Mungkin mereka melihat bahawa memiliki jambang adalah sesuatu yang selekeh. Mungkin jika setelah diberitahu tentang dalil-dalilnya sekalipun, mereka tetap tidak senang dengan hal itu. Jadi kehilangan mereka, kawan-kawan kepada pemuda X itu, actually, it's not even a loss. It's a gift. Sebab apabila mereka memperlekehkan jambangnya, bererti mereka juga sebenarnya menolak kepercayaan pemuda itu. Memikirkan bahawa kepercayaan terhadap sesuatu adalah lebih besar dan berharga, maka kehilangan perkara lain sepatutnya tidak ada apa-apa harga. Kalau saya pun yang jadi pemuda itu, saya memang tidak hendak ada apa-apa kaitan dengan orang yang memperlekehkan kepercayaan saya.

Bila fikir-fikir balik, bagus juga ada jambang sebenarnya (tiba-tiba nak menjiwai watak pemuda tersebut). Katakanlah majoriti perempuan tidak sukakan jambang, maka itu akan lebih memudahkan seseorang lelaki itu untuk menjaga dirinya. Tak ada pun orang yang hendak rapat atau berani menjeling-jeling. Kalau pandang pun, pandangan yang menghina. Masalah hanya akan timbul sekiranya perkara yang berlaku adalah sebaliknya; jambang tersebut bukan sahaja menarik perhatian orang ramai bahkan memikat ramai orang, termasuklah lelaki. maka itu memang masalah.

Akhir cerita, setiap sesuatu yang telah diperintahkan atau disyariatkan, pasti ada hikmahnya. Dan salah satu hikmahnya mungkin, adalah kesan penapisan.
Berpegang dengan islam pasti tidak akan tersasar atau tersilap. Hidup akan lebih tenang, walaupun ujiannya mungkin banyak. Hanya bila kita mencari-cari yang selain itu, barulah kita menemukan pelbagai kekecewaan dan kesusahan dalam hidup kita.

p.s : antara link-link yang menarik saya jumpa dalam proses saya nak mencari jawapan.

http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20120404141014AAiRC1q
http://in.answers.yahoo.com/question/index?qid=20091015213105AAJiUbK

niqab, tak sama dengan hijab. hukumnya pun berbeza.

Thursday, May 24, 2012

seorang kakak yang baik dan HA


baru lepas mendengar nasihat-nasihat yang baik dari seorang kakak.
dikatakan bahawa kakak ini dahulunya adalah seorang selebriti.
selalunya, di negeri-negeri orang putih, seorang muslim akan memanggil seorang muslimah sebagai 'sister' yang bermaksud kakak/adik perempuan, walaupun mereka tak ada pertalian darah.

kakak itu best. melihat dan mendengar dia bercakap, saya menyedari bahawa menghafal ayat-ayat Quran tertentu, kemudian menuturkannya dalam bahasa Arab ketika menyampaikan nasihat, mempunyai kesan yang ajaib kepada pendengar. (salahkan diri sendiri kalau tak tersentuh dengar ayat-ayat Al-Quran)

saya tidak tahu apakah kecenderungan politik kakak itu. tapi apa yang saya tahu, nasihatnya benar dan bersifat umum - nak ajak orang kepada islam, untuk jadi manusia yang lebih baik. masing-masing ada perjalanan hidup sendiri. kakak itu juga ada perjalanannya sendiri. berubah dari jahat kepada baik, dari tidak tahu kepada tahu adalah satu perjalanan juga.

kalau ikhlas dan jujur, dengan izin Allah, Dia akan tunjukkan jalan.

mula utamakan baca Al-Quran, dan lihat tafsirnya balik. Menghafal ayat-ayat yang rasa best, dan menuturkannya pada diri sendiri di saat yang sesuai dan juga ketika menasihati orang lain sepatutnya menjadi matlamat setiap muslim.

kita sudah terlalu ramai orang yang mengulas isu-isu semasa dan ghairah memetik dalil2 dan nas2. orang-orang yang mengajak kepada islam, Al-Quran dan sunnah, membantu kita mendalami ilmu agama tanpa ada sebarang niat politik (spt bermatlamatkan menjatuhkan pemerintah atau meramaikan ahli jemaah) masih lagi sedikit.

***************************************************************************************************

mula rimas dengan HA. kejadah kau ghairah sangat nak ubah negara dengan undi dan asyik-asyik nak mengulas pasal isu semasa. sikit-sikit nak ulas. ada kes, tak pergi langsung event tu pun dah boleh yakin nak ulas banyak.

ugh.

inilah perbezaannya kakak itu dengan HA.






Tuesday, May 22, 2012

tegas dan percaya


tegas.

ini kisah berkaitan surat layang yang saya terima daripada beberapa orang. ok bukan surat layang, cuma nota-nota kecil dari kawan-kawan.

ada kata-kata semangat, ada juga teguran. ajaibnya, rata-rata teguran itu berkisar tentang satu perkara, seolah-olah mereka berkomplot untuk menyebutkan hal yang sama; iaitu perlunya saya lebih bersikap tegas dalam menyampaikan sesuatu.

yup, itu bukan komplot pun, tapi sesuatu yang jelas, yang ramai orang boleh nampak.

melihat ke belakang, tak tahu apa puncanya saya tak berani bersikap tegas. mungkin ada faktor personaliti saya sendiri. mungkin ada faktor latar belakang keluarga juga.

kalau ada konflik, saya rasa sayalah orang yang paling mudah terkesan sekali. sensitif.
melihat dari pengalaman pula, sudah ada beberapa kali, bila saya nyatakan sesuatu, perkara tersebut telah meretakkan hubungan saya dengan orang yang rapat dengan saya.

sikap tidak berani menyatakan pendirian adalah tidak elok. lebih teruk lagi, sifat suka mengkaji/menyelidik, menambahkan lagi perkara-perkara dalam hidup yang memerlukan kita untuk berpendirian tegas. dalam kebanyakan perkara, tidak ada jalan tengah lagi.

bercakap di khalayak, dan mengeluarkan isi-isi atau hujah adalah lebih senang. tapi bila melibatkan perbalahan atau yang mampu memecah-belahkan orang ramai, jadi kaku.

mungkin, masalah ini akan terus menghantui. entah bila nak berhenti agaknya.

****************************************************************************************************

percaya.

lepas tengok satu cerita dari barat, berkaitan persaingan antara dua orang agen perisik.
best sebab penuh aksi dan jenaka, tapi penamatnya meresahkan. juga orang bukan barang untuk direbut.

bagaimana kalau orang yang kita percaya mempunyai kisah silam yang hitam. tak ada siapa yang nak judge, tapi pastinya sesetengah kisah silam akan terlintas sekali sekala kan dalam kepala masing-masing.
percaya Tuhan, patut lebih besar lagi dari percaya manusia.

kepercayaan kita kepada sesama manusia, kepercayaan kita sendiri kepada Tuhan, tak perlulah manusia nak mengujinya atau menduga-duga. Tuhan akan mengujinya bila-bila yang Dia mahu, dan saya secara peribadinya pun tak ingin diuji oleh manusia lain.

tapi salah satu ciri yang saya suka, dan harapnya kekallah pada saya, apabila sesuatu masalah itu sudah dikira selesai, bila saya dah tak ada apa-apa kaitan lagi, walau sakit macam mana pun, boleh buat macam tak ada apa-apa. In certain cases, siap boleh lupa lagi.

ada artikel ni, kepercayaan = kesetiaan + keikhlasan. best. dah lama dah baca, baru nak promote hari ni.


Saturday, May 19, 2012

aku ada, kau ada


Entah macam mana boleh terjumpa trailer movie ini. Sebelum tu terjumpa lagu bersama yang dinyanyikan oleh Shaheizy Sam dan Yana  Shamsuddin.

Inilah masalahnya dengan youtube yang mudah melekakan orang lain. padahal masalah sendiri sebab mudah sangat menekan segala link yang ada di internet



Kalau tak silap, jalan ceritanya begini. Watak utama dalam cerita itu, Shaheizy Sam adalah orang yang akan muntah setiap kali berhadapan dengan orang yang menarik perhatian dia.

Dua orang pelakon itu, pada pandangan saya, mereka ada 'chemistry'.

Memang obses. sehingga tengok trailer berulang kali Tapi cerita ini masih belum keluar di pawagam, apatah lagi versi cetak rompak punya.



Masalah dengan muzik atau lagu pula ialah perkara-perkara seperti inilah yang memprovokasi perasaan manusia, lebih dari apa yang sebenarnya.

Yup, ianya ironi.
I am iron man.




Thursday, May 17, 2012

cerita Korea dan kecoh


Masalah kalau conton Korea adalah,
ianya macam trigger perasaan orang.
Memori-memori yang mungkin berada dalam 'repressed state' akan boleh muncul balik.
Haih.

*******************************************************************************************

Lepak di bilik member kejap tadi.
Seorang kawan tengah baca tafsir al-Quran, atas niat nak share, dia pun sebut,

"Dan maafkanlah mereka, dan biarkanlah mereka."

Zasss. Ayat tu mudah je.
Termenung sejenak.

"Agakla kan. Sekarang ni aku asyik tengok video, fb, tumblr...dengar orang cakap itu ini, hujah itu ini....no wonder la serabut sangat. kalau baca Al-Quran, baca tafsir je, pun dah cukup bagus. Lagi tenang. Kata-kata manusia, mestilah tak dapat dibandingkan langsung dengan kata-kata Tuhan."

Mungkin lepas ni, tak buka dah fb, tak nak buka tumblr lagi. Dan youtube. Mungkin dah malas baca blog orang lain lepas ni.
Bolehlah fokus kat ujian pulak sekarang.

Kawan lain pula masuk dalam bilik, nak sambung penjelasan dan nasihat dia.

"Sebenarnya, lagi elok kalau kau baca je buku-buku ulama' tu terus. Senang. bagi aku, blog, video, memang boleh serabutkan kepala otak. Semua orang nak tegakkan hujah masing-masing, main petik sesuka hati je, padahal huraian dia cerita pasal benda lain. Bila kau baca buku, kau boleh dapat gambaran penuh. Lagi elok lagi, berguru. Tapi kat malaysia nanti lah.."

Betul juga tu.

lari dari semua benda lain, tulis kat blog sendiri juga best. tak ada orang kacau. dan tak berhasrat nak sebut perkara-perkara berkaitan agama sangat kat sini. ini bukan blog ilmiah, tapi blog seorang gamerz. Nak belajar ilmu agama dari seorang gamerz ke? Tak kan. Cari sendiri lah sumber ilmu yang betul. 

kata-kata


Berapa banyak kata-kata yang selalu berlegar dalam minda kita,
yang telah kita tulis, hanya untuk disimpan pada saat-saat akhirnya,
atas sebab mampu merosakkan.

Hasrat hati.
Jika dinyatakan hasrat-hasrat, maka mungkin akan hancurlah keikhlasan.
jangan meminta cepat untuk perkara yang Dia ingin lambatkan, dan jangan meminta lambat untuk perkara yang Dia ingin cepatkan.
Sesuatu itu, kalau kita biarkan berjalan sendiri, di samping kita memenuhi hak-hak atau tanggungjawab yang ada pada kita, usaha-usaha kita; maka Allah sendiri akan menentukan hasilnya, apakah kita sudah bersedia ataupun tidak.

Dalam dunia ini, ada benda yang perlu kita fokus.
Maka fokus hal itu dan jangan memperdulikan yang lain lagi.
Bila telah mantap, yang lain akan menyusul dengan sendirinya.

Mendoakan yang terbaik untuk semua orang.

Monday, May 7, 2012

Kerbau dan Hujan



Adalah kerbau yang selalu mengimpikan datangnya hujan.





Wednesday, May 2, 2012

Projek BM : Intro - Persoalan Nikah, Khitbah dan Ikhtilat


Perhubungan dan Batasan Antara Lelaki Perempuan
I am a Muslim Arab youth. I got to know a Muslim girl of Arab origin who lives overseas, through the internet. It was – and still is – a relationship within the limits of the laws of Allaah, because, praise be to Allaah, I fear Allaah a great deal. I love her and she loves me because she is a committed Muslim girl, and she also fears Allaah. Our love is for the sake of Allaah, in sha Allaah.
I proposed marriage to her, and she accepted and agreed, and I praised Allaah for answering my du’aa’ by blessing me with a righteous wife, especially since I have wanted to get married and settle down for a number of years. She told her mother, who is a non-Arab, and she agreed at first, because her father had been away from them from a while. Her father recently returned, and she was happy, but he had come to tell his daughter to get ready to marry a man from her father’s country, without asking his daughter’s opinion of the prospective groom. She is afraid of him because he beats her sometimes, and she sometimes says that he is crazy; may Allaah guide us and him.
She told me that she does not want to marry this man and that she wants to marry me, and I told her the same thing. She said to me: What do you think of marrying me in secret, then we tell her father what has happened. She is over 18 years of age.




I asked a sister for her hand in marriage on-line and we talk to each other casually on the internet; is it allowed to speak to her even though I am not able to get married until I graduate (in 3 years).
was salamu alaykum



Well a year from now one of my friend, a girl, had introduced me to one of her online brother..and we have been talkin online for about a year now. Its not like we have ever talked about anything indecent, we talk in a well respected manner, and he sometimes jokes around,too. We both are aware of our religion..and we know how it is haraam to have girlfriends or boyfriends. But over time we both hav grown interested in each other.. and he has told me that he wants to marry me, but right now is too soon, i m only 16 and will be 17 in 2 months... the situation is too hard to explain...and i am really confused on what should be done..and what shouldnt. I really dont want to do anything that is Haraam or isnt right.. and i do have faith in Allah..that if he is good for me oneday we will be together... So i just needed some advice on this.. is talkin to a non-mahram guy online wrong?.. And this is the only way we know each other which is through internet...we havent met..but we have seen each other's pictures.. Well i hope all this makes sense to you..and you will be able to help me out here, cause right now i really need it.. i have been lookin through ur site and trying to learn more about our religion..and it is mashallah a good source.. but me still confused..about this situation... we havent done anything wrong..just talk online.. and hoping that Allah will guide us to be together... but the question that keeps coming up on my mind is if Islaamicaly is all this acceptable.. i have talked to other ppl..and he has talked to people too..and some say its wrong...and some say its ok as long as our niyyat is good and we havent done anything wrong.
please give me some advice here..thank you.. khuda hafiz


What is more stable in Islam, a love marriage or an arranged marriage?


Is love that ends in marriage haraam?.

I am a young man and fell in love with our neighbour’s daughter. That went on for two years without her knowing and without me telling her or anyone among my family, and without me meeting her. I was hoping that she would become my wife. Then I had a car accident that left me with extensive injuries and I became almost disabled. I was very worried because the dream that I had of marrying that girl seemed to be slipping away, then suddenly m my sister asked me to tell her frankly what was worrying me, and I told her what was on my mind. My sister said to me: I am going to tell her of your love for her and after that she can choose. The surprise was that she also loved me, and we began to exchange messages of love via my sister (messages that were, by Allaah, noble and chaste). After two years I proposed marriage to her and she agreed, praise be to Allaah. After one year we got married and we lived happily, and during that period I only saw her from afar, because they are our neighbours and we would meet by accident. I never spoke to her except on the wedding night. I have heard that because of our love for one another we have committed a sin. Is this correct? What is the expiation for that sin?.

I am a 24 years old girl. I fell in love, no dates, no meetings involved, pure love to a pure religious person. He promised to marry me and asked me to wait for him as his circumstances are difficult. I do not remember that he called me more than once. I asked him not to call me; because I feel this is wrong, although I love him. I felt that our love started going in the direction, he agreed to this feeling, and respected my opinion. He just sends me E-mails every so often via internet, so that I know his news. We have been in this love relationship for one year. I know this person and his family, and they know us well as well. I love him for Allah’s sake and sure he loves me as well. The problem is that I started receiving proposals, about 8 so far. Every time I refuse because I promised to wait for him. Now I am confused, is what I am doing halal or haram? I pray, Alhamdulillah, all obligatory and optional prayers, and pray qiyaam in the night as well; I fear I lose my good deeds because of what I am doing. Is a pure chaste love haram? Is my love to him halal or haram?.


I am a sister, who usually logs in to Paltalk and then goes to the Islamic rooms so that I may gain some knowledge related to our religion. Sometimes while I am in one of those Islamic rooms in Paltalk,a muslim brother(looking for a wife) in the room asks me to have a private written chat with him so that we get to know one another. Some of the questions he asks me are: where i live, my age, whether i am married(by the way I am not married), if I am planning to get marry, whether I live with my parents, and so on. My problem is, I don't know whether I am allowed(Islamicly) to give non-muharim brother those kinds of informations which related to me.
Is it really SIN to talk to a brother in writing ??.



I have a cousin (daughter of my maternal aunt) who seems to be religiously committed and of good character, but I do not know much about her personality and outlook on life, or how well we would get along. I used the internet as a means to get to know her, whilst being very careful to adhere to proper etiquette, especially since we come from a conservative family. Praise be to Allaah, I reached the decision to marry her in sha Allah, but it may take two years or more until I am ready, because I am still a student in the last year of university.
My question is: Is what I did permissible? Especially since it went on for nearly a year, because the customs of marriage in our society do not allow one partner to get to know the character of the other until they get engaged, but after that if it becomes clear that the two are not compatible and they cancel the engagement, that will lead to problems and severing of family ties. I feel worried about what I did and I am afraid that it may be considered a sin or an act of treachery. It is permissible to continue our correspondence until I come and propose marriage to her?.


I am a girl who believes in Allaah and His Messenger. Is it permissible for me to correspond with a young man through what is known as the “Pen pal corner”?.

i have a question thats bothering me alot for a while now..and i recently got divorce about a year now and i have no kids, its been a year now. my question is since i didnt' knew the guy before i got married and i got married to hum coz my parents thought he was nice for me..now since it happened with me i thought it would be nice if i know somebody before i get married not in a sense of dating but just talking and knowing whether he is a right person or wrong.. the point is i dont' want to hurt myself or end uplike this again so my question is does islam allows a girl to pick the guy and marriage i want some information regarding this.. i would appreciate your help

Internet relationships

She is afraid that her marriage may not be successful because she got to know him before marriage

I am a young Arab man who lives according to our Arab traditions, or what is known as a good attitude and etiquette, but this commitment has nothing to do with adhering to Islamic teachings, because in our country adhering to tradition does not contradict listening to music, mixing, dealing with riba-based banks and so on. I proposed marriage to a girl in the same environment that I am living in, and her family have been friends of my family for a long time. They all approved of the marriage since they know that we are both of good character. But my problem, unfortunately, started when I began to read about the rules on marriage in Islam and I started to reduce mixing and to pray regularly in the mosque and let my beard grow and not deal with riba-based banks and not listen to music and so on. Now both families are regarding me as an extremist, except those on whom Allaah has mercy, and they started to make this girl afraid of me, even though she loves me very much and has told them all about that many times. The girl wants to be committed but she is not able to do some things such as wearing niqaab or covering the face. So she too regards these things as signs of extremism in religion, as her family do.
Should I forget about this girl who is of good character and proper etiquette and who is keen to pray and recite the adhkaar of the Messenger (peace and blessings of Allaah be upon him) and is trying to be committed, and who loves me and tells others of that, and does not want to lose me, but she is unable to do some things that have to do with religion, such as covering her face, and look for someone else who is committed but whose family and behaviour I do not know and my judgement of her will be only according to what I hear from those who know her family and behaviour?


Can muslim guy and girl could go out on a date before their marriage? If they do then what would be the consequences of that? What does Islam says about going out before marriage?

I read the hadiths about the prophet peace be upon him allowing the man to see the woman before deciding whether to marry her or not. My questions is, what exactelly is the person allowed to see exactelly?
Is he allowed to see her hair (entire head) ?


Tentang Khitbah / Pertunangan
What is the concept of engagement in Islam. Usually an engagement party is one in which the fiance/fiancee exchange rings. Is this the prescribed method in the shariah?.

Is it forbidden for muslims to declare the engagement (alkhotoba)? If yes, who are the people supposed to know about the engagement?
Are Close friends allowed to know about it??.


A year ago I proposed marriage to a girl and we reached an agreement on all issues, but the engagement has now gone on for a long time. Now I want to do the marriage contract, but her family are refusing and they say that she is still studying, and I have to wait three years until she finishes her studies in the university, then we can get married.
I do not know whether it is haraam for the engagement to last so long or not. I appreciate your website.


Does a brother has any legal bond on a sister he has intentions to Marry? What I actually mean is: a brother is interested in a sister and wants to marry her, however, another brother wants to marry her also but he does not want to engage her as yet (Kitbah). because one brother wants to marry the sister does that mean that the other brother should stay away?

Konsep saya tentang cinta
http://islamqa.info/en/ref/82941/love