javascript:void(0)
Don't believe everything i've said, heck, don't believe anything. Learn to differentiate facts and personal opinions. Do your OWN research, then, CHOOSE what to believe.

Saturday, April 30, 2011

Kalah, Lemas dan Lumpur


Memang best kalau dalam hidup kita selalu menang. Menang tu best. Kalah tu sakit dan tak best, maka itulah sebabnya tak ada orang sukakan kekalahan. Sesiapa yang suka kekalahan, itu abnormal.
Sebab kadang-kadang harga yang perlu kita bayar untuk kekalahan adalah terlalu mahal. Disebabkan kekalahan, kita mungkin boleh kehilangan harta, pangkat, orang-orang yang kita sayang dan mungkin keimanan pun boleh hilang melalui kekalahan.




Kalau tak mampu bangkit dari kekalahan, kita kan menjadi dungu, lidah kita kelu. Kata-kata kita tak beri kesan kat diri sendiri apatah lagi kat orang lain. Fikiran kita bercelaru, otak kita serabut. Lemah nak hadapi seluruh dunia - dengan perselisihan yang banyaknya, dugaan-dugaan dari luar yang mengganggu-gugat dalaman kita lagi, dan sebagainya.

Lagi teruk bila disebabkan kita kalah, kita putus asa dan tak boleh nak bangun-bangun balik.

Harap-harapnya, segala amalan baik yang tetap diteruskan walaupun setelah melalui kekalahan, diterima Tuhan. Kita tak berniat nak menjadi orang-orang yang memandang kecil kesalahan yang kita lakukan, lepas tu teruskan kehidupan macam biasa macam orang yang tak bersalah, tetapi kita buat demikian sebab kita tak nak jadi golongan yang berputus asa. Cuba untuk stay cool walaupun hati macam nak pecah sebab kalah.



Lemas

Kawan kita lemas. Macamana nak selamatkan kawan kita yang lemas? Orang yang paling patut selamat kan orang yang lemas adalah orang-orang yang reti berenang. Kalau kita reti berenang, tapi kita tak selamatkan kawan kita yang lemas, itu bukan kawan namanya. Kita just duduk atau berdiri sambil cakap, "Eh, jaga-jaga! Selamatkan diri sendiri! Nak selamatkan diri sendiri pun susah ke?". Itu penipuan, bedebah, keji dan bacul.

Kalau kita tak reti berenang, takkanlah kita tak buat apa juga. Kita cuba apa-apa yang kita mampu, minta pertolongan orang lain, campakkan pelampung ke dan sebagainya. Bukan setakat itu sahaja, kita bahkan sepatutnya rasa sedih sebab kita tak reti berenang sebab, mungkin...chances atau kemungkinan untuk kita selamatkan kawan kita yang lemas itu lebih tinggi kalaulah kita reti berenang.

Siapalah yang tahu betapa cemasnya orang yang sedang lemas tersebut, dan tak reti berenang.
Yang memandang dengan yang mengalami perasaan lemas itu langsung tak sama.






Adakah patut kalau ditakdirkan kawan kita itu terselamat daripada lemas, tanpa pertolongan kita sedikitpun, lalu kita ucap syukur kat Tuhan depan muka kawan kita yang lemas tadi. Tak malu ke?

'Kau yang tinggalkan aku lemas, terkapai-kapai seorang diri, masih berani nak tunjuk muka depan aku? Kau yang tak ada bahagian langsung dalam membantu aku untuk selamat, nak tunjuk gembira depan aku bila aku selamat? Pergi berambus'


Lumpur

Betul jugak kan,

"Seekor kerbau membawa lumpur, semuanya terpalit"

Jawab kerbau yang selalu bermain lumpur kepada kawannya yang juga seekor kerbau (tetapi perasan dirinya seekor singa) dan tak terlibat dengan lumpur,

" Aku bukan singa, aku bukan burung. Aku kerbau, dan tabiatku berkubang dalam lumpur. Kadang-kadang tugas aku membajak sawah menyebabkan kehidupan aku dipenuhi lumpur seperti kawan-kawan kerbauku yang lain. Namun hakikatnya, aku selalu sahaja menunggu kedatangan sang hujan untuk membasuh seluruh badanku yang dipenuhi lumpur ini. Kawan-kawan kerbauku yang lain pun macam tu jugak. Sebab kami adalah kerbau".




Kerbau yang menunggu datang hujan, tapi hujan masih tak turun-turun adalah sangat kasihan. Tambahan pula, lumpur yang terpalit kat badan kerbau tersebut dah jadi daki yang susah gila nak tanggal.

Tuesday, April 26, 2011

Abang dan Adik

Seorang adik memiliki hubungan yang murni dengan seorang abang. Hubungan antara adik-beradik mungkin boleh jadi lebih rapat daripada hubungan anak dengan ibu bapa. Abang akan membantu adik jika adik ada masalah, menegur adik jika adik ada buat silap, mempercayai adik saat orang lain tak mempercayai adik kita dan melindungi adik kita dari segala anasir jahat yang ada.

Abang dan adik tak semestinya serupa dari segi sifat mereka. Boleh jadi, mereka langsung tak sama dalam segala hal. Memang seorang adik kadang-kadang bersifat manja, membuat perkara-perkara yang boleh menggembirakan hati seorang abang. Kadang-kadang adik juga annoying, suka kacau abang dia. Abang dan adik boleh memiliki sifat yang berbeza; adik rajin, abang pemalas, adik comel abang tak berapa nak hensem, abang tinggi adik pendek, adik suka mematuhi undang-undang sedangkan abang sangat suka melanggar peraturan.

Walau apapun perbezaannya, seorang abang hendak atau tidak dia perlu berpandangan jauh, macho/reliable, kuat dan segala ciri-ciri yang dapat membantu seorang adik.

Saya rasa peranan abang tamat bila adik-adiknya telah mengatasinya dalam segala hal, dalam erti kata lain, mungkin adik-adiknya berjaya menjadi lebih macho, lebih hebat daripada abang itu sendiri. Dalam kes yang sangat jarang pula ialah adik-adik tersebut pula yang menjaga abang tersebut.

Jadi di sini saya ingin meletakkan kata-kata yang cikgu saya pernah cakap kat saya suatu masa dulu, kata-kata ni sebenarnya untuk hubungan antara cikgu dengan murid, tapi boleh je diaplikasikan untuk abang dan adik.

"Seorang cikgu (abang) yang baik sentiasa berusaha agar muridnya (adiknya) boleh menjadi lebih baik daripada apa yang cikgu (abang) itu pernah lalui. Manakala, murid (adik) yang baik pula akan sentiasa meletakkan cikgu (abang) itu yang terbaik dalam hidupnya"

Dengan ini abang yang baik serta memiliki adik yang baik akan sentiasa dianggap gempak oleh adik-adiknya yang sebenarnya pun sama-sama gempak. Wow. Gempak maksima.

Gambar-gambar di bawah kebanyakannya diambil secara haram dengan bantuan google. Jangan salahkan saya kalau gambar kalian ada tersesat sekali singgah di blog ini. Sekian.









Sunday, April 24, 2011

Clown


Sejujurnya, saya tak pernah rasa clown atau badut itu sesuatu yang melucukan.
Kadang-kadang perasaan itu lebih kepada perasaan takut terhadap badut.


"Many people find clowns disturbing rather than amusing. It is common for children to be afraid of disguised, exaggerated, or costumed figures—even Santa Claus. Ute myths feature a cannibalistic clown monster called the Siats. In the Space To Care study aimed at improving hospital design for children, researchers from the University of Sheffield polled 250 children regarding their opinions on clowns; all 250 children in the study, whose ages ranged between four and sixteen, reported that they found clowns frightening and disliked clowns as part of hospital decor.

A design study carried out by the University of Sheffield found that some children may be frightened by clown-themed décor in hospitals. According to a psychology professor at California State University, Northridge, young children are "very reactive to a familiar body type with an unfamiliar face".






Takut kat benda yang nampak pelik, tak seperti kebiasaan. Lol, psycho giler post kali ni. Sori2.

Sosial


Kali ni saya cuba menggunakan perkataan aku dalam penulisan. Dan kebetulan pula, untuk waktu sekarang, aku adalah orang yang bersahabat dengan kejahatan. Maafkan aku rakan-rakan sekalian, untuk waktu ini, 'saya' tidak ada. Yang ada hanyalah 'aku'. Cool.

Dan kemungkinan post kali ini akan merosakkan pandangan kalian terhadap aku. Makanya, benda itu tidak dapat dielakkan.


"Aku kagum r dengan budak A tuh. Dah la pandai dalam pelajaran, pandai bersosial pulak tuh"

What the hell???
How on earth budak yang selalu join jamuan, selalu buat muka gembira/hensem/comel, ada boyfriend/girlfriend can count as ada life, mantap bersosial?

-Ko lagi la tak boleh harap, macam tak pernah cakap dengan perempuan.
-Lol. Aku memang tak minat cakap dengan perempuan, lagi best cakap dengan budak-budak lelaki. lagipun, aku nak jaga hati aku yang fragile ni.


Sh*t. Aku tak pernah cakap dengan perempuan? Girls,females constitute around half of the human population kat dunia ni. Cuba kalian terangkan kat aku adakah logik kalau aku tak pernah cakap dengan perempuan?

Ok tak payah include ahli keluarga, tolak sedara-mara. Nak main fair and square sangat.


Ok memang aku sekolah rendah dengan budak-budak lelaki. Tapi kemudiannya masuk MRSM, di situlah bermulanya aku kenal budak-budak perempuan. Macam-macam ada dalam kelas aku. Ada yang jiwang gila. Ada yang gedik, orang panggil dia itik, seorang yang pertumbuhan secondary sexual characteristics lebih cepat berbanding dengan orang lain. Dan budak ini - itik - telahpun diculik dan sampai sekarang tak tahu dia kat mana, siap masuk dalam suratkhabar lagi.

Ada yang ganas, macam taiko untuk budak-budak perempuan la kiranya. Semua batch, Form 1 sampai Form 3 mesti kenal taiko tersebut. Dan taiko tersebut berada dalam kelas aku. Budak lelaki dengan budak perempuan kelas aku selalu gaduh (mulut). Aku tak join sangat pun, budak baik kan. Tapi pernah suatu masa tetiba je taiko ni nak ungkit nama aku sekali. Dia sound aku sebab pernah cakap "bodoh! pointer ko berapa nak cakap bodoh2 kat aku?" kat salah seorang budak perempuan kelas tu jugak. Aku tak boleh nak cakap apa, sebab memang betul. Tak sangka pulak peristiwa 2-3bulan lepas tuh dia boleh ungkit. Budak perempuan yang aku cakap bodoh tu, bukanlah watak sampingan dan tak signifikan langsung dalam hidup aku. Ada kisahnya juga, watak yang mampu buat aku melihat dunia dengan lebih matang. Tapi tu kisah lain.


Form 4, Form 5? Zaman di mana budak-budak lain dah memiliki handset. Lebih pandai bersosial. Aku hanyalah budak miskin yang tak berapa nak bergaul sangat dengan perempuan disebabkan kematangan fikiran yang diperoleh setelah melalui Form 1 sampai Form 3. Tapi still, aku survive je duk kat MRSM Jasin. Jadi BWP Biro Kebajikan, dan team aku adalah antara yang dicemburui ramai sebab semua orang tengok team aku macam sangat happening. Lol.

Pengalaman cakap dengan hot chicks? Pernah je cakap. Amoi. Chindian (kacukan Cina dan India). Siapa lagi..malay hot chick? Gulp.
Masa kerja kat Petrosains pernah bekerja dengan seorang gadis Melayu cute ni, tapi aku hanya dapat menerangkan bagaimana peralatan-peralatan dalam Petrosains tu berfungsi. Nak bercakap lebih dari itu, tak mampu sebab cuak + inferior disebabkan latar belakang hidup yang tak macam budak bandar yang lain + budak tu cute. Ok ni memang part aku gagal.

Kat Volgograd, yang aku cakap dengan budak-budak perempuan Kelab UMNO Volgograd tu apa? Pengkid? Yang aku cakap dengan budak-budak perempuan batch aku tuh apa? Susahlah kalau tak cukup sekadar cakap-cakap nak kena lebih-lebih pulak....haish. Perlu include physical touch ke? Bulls.







Segala-galanya tak bermakna apa-apa.

Aku dulu selalu fikir aku seorang yang pelik. Masa kat MRSM,aku fikir aku mungkin tak akan kahwin sampai bila-bila sebab corak pemikiran aku sangat berbeza dengan orang lain. Tapi kat Volgograd, akhirnya aku jumpa satu jenis komuniti baik/ideal yang aku tak jumpa masa dulu-dulu. Satu golongan manusia yang best. Golongan ni pun ada juga kekurangan dia jugak. Cenderung untuk seboleh-bolehnya tidak 'deal' dengan golongan satu lagi. (Itu takpe, aku boleh tolong sebab aku pun lumpur macam diorang jugak, jadi biar aku je 'deal' dengan diorang. Hahah.) Tapi semakin tinggi kefahaman agama yang diperoleh, semakin mereka mencapai kesempurnaan.


Malangnya, kejahatan, kekotoran telah bersemadi dalam darah aku ini dalam masa beberapa tahun kebelakangan ini.

Maka aku bukanlah korang. Tulisan-tulisan aku yang baik tak bermakna kita sama fikrah. Ia hanyalah hasrat-hasrat hati yang tenggelam timbul dalam nak kembali kepada Tuhan.

Aku juga memerhatikan golongan jenis lain. Yang mengiktiraf diri mereka pandai bersosial. Yang akan mempersoalkan kenapa nak fikir pasal kahwin sekarang? Yang dengan bangga akan bercerita tentang keseronokan-keseronokan hidup. Yang sangat memandang pelik terhadap nilai-nilai yang dipegang oleh komuniti yang satu lagi. Namun, kadang-kadang ikatan persaudaraan yang dimiliki oleh diorang lebih hebat daripada yang dimiliki oleh golongan baik ini tadi. Kedua-dua golongan ini selalu memandang pelik antara satu sama lain.


Kesimpulannya, harap kalian (ditujukan kepada golongan ideal sebab rasanya diorang je yang selalu buka blog orang atau buat blog sendiri) teruskan usaha-usaha baik kalian dan pegang teguh dengan apa yang kalian faham. At least, walau macamana teruk sekalipun aku samada masa lampau ataupun masa akan datang, aku ingin rasa gembira sebab aku pernah jumpa dengan komuniti yang baik ini.


Semoga aku dan golongan yang satu lagi akan dapat juga bersama dengan kalian memiliki dan memahami nilai-nilai keagamaan yang sebenar.

Wednesday, April 20, 2011

Pengajaran


1. Kesusahan hidup akan membuatkan seseorang itu tinggi semangat juangnya dalam menghadapi hidup iu sendiri. Orang yang merasakan hidupnya senang tidak akan memahami ketinggian semangat juang yang dimiliki oleh mereka yang susah. Namun, kita janganlah berani meminta daripada Tuhan agar hidup kita dijadikan susah semata-mata untuk test semangat juang kita. Sanggup jadi macam Nabi Ayub? (contoh) Sanggup jadi salah seorang Bani Israel yang diseksa dengan kejam di bawah pemerintahan Firaun, jadi buruh macam nak mampus? (contoh)

2. Kalau kita fokus seluruh perhatian kita untuk satu perkara, kita akan cenderung untuk terlepas pandang perkara yang lain. Tidak salah memiliki fokus yang tinggi, tetapi jalan tengah adalah jalan terbaik, rasanya untuk semua perkara. Contoh-contoh dalam hidup :

a) Kita sibuk mencari rezeki untuk keluarga kita, sebab kita takut keluarga kita tak cukup makan. Tapi kita terlalu sibuk sampai mengabaikan keluarga kita. Sebenarnya kita lebih takut mereka tak cukup makan atau kita lebih takut yang kita mungkin kehilangan mereka, iaitu orang-orang yang kita sayang? Adalah penting untuk kita tahu priority, keutamaan - hubungan kekeluargaan adalah lebih penting daripada kesenangan hidup. Sebab walaupun hidup kita senang, kita masih boleh kehilangan keluarga kita. Tapi kalau hubungan kekeluargaan kita sangat kuat, insyaAllah kita mampu hadapi segalanya, samada susah ataupun senang bersama-sama.

b) Gadis A tak nampak lelaki B menaruh perasaan kat gadis A sebab gadis A sedang asyik dilamun cinta dengan lelaki C. Dan boleh jadi sebaliknya. Kita kadang-kadang tak nampak lauk sayur sebab dalam fikiran kita hanya nampak lauk ayam bersalut tepung. Hanya orang-orang yang tahu menghargai peluang sahaja mampu nampak lauk sayur dan lauk ayam goreng bersalut tepung. Ok actually kalau langsung tak nampak sayur itu dah rabun tahap kritikal.

Ayam goreng bersalut tepung

lauk sayur



c) Kita sibuk memikirkan masalah negara, masalah rumah tak selesa, masalah peti sejuk rosak padahal masalah matematik yang ada atas meja kita, kita lupa. Padahal nak kena hantar kat cikgu esok. Disebabkan masalah matematik yang kita tak hantar kat cikgu itu, kita pun dibuang sekolah, tak ada duit untuk duduk kat mana-mana rumah pun, tak mampu nak repair peti sejuk dan tak diiktiraf pun sebagai rakyat negara sebab biasanya orang yang merempat dilayan seperti anjing jalanan.


3. Kadang-kadang apa yang kita fikir tak sama macam orang lain. Bila dah pernah dikutuk atau di'condemn' sebab terkeluar atau selalu bercakap benda yang kita minat, tetapi orang lain tak minat - tanamkan dalam diri sendiri, bahawa, aku sampai bila-bila pun tak akan cakap pasal benda ni dengan kau lagi, u jerk. Seriously, point no 3 ni personal. Cis.

Monday, April 18, 2011

Bertemu dengan Gangster Rusia

Cerita pasal bertemu dengan gangster Rusia tuh ada di bawah sekali. Sebelum itu sukalah saya nak bercerita tentang apa yang berlaku dalam dua hari ini. Semalam dan hari ini.

Semalam saya ada rasa sedih dan ada rasa gembira.
(Why on earth ko nak cerita kisah hidup ko, loser!!!)

Ok, saya bukan nak jadi selebriti. Bagi saya, masa untuk saya menjadi seperti apa yang nasyid di bawah beritahu masih belum tiba.
Tapi saya percaya yang suatu hari nanti saya akan jadi seperti apa yang nasyid itu sampaikan. InsyaAllah.





Semalam.



Saya rasa sedih sebab :
1. Rupa-rupanya intuisi saya salah. Intuisi saya dikaburi oleh perasaan. Jarang intuisi saya salah. Memanglah pandangan mata itu anak panah iblis yang beracun.

Cari balik tulisan lama pasal mata, ada ditulis kat situ,

"Walaupun demikian, pandangan mata juga boleh menipu, dan amat membahayakan."

Saya selalu buat kesilapan berulang kali. Haish.
Betapalah saya sampai buat tiga entri (tak termasuk satu yang belum dipublish) sebab perasaan ini, rupa-rupanya perasaan itu hanyalah salah faham saya terhadap situasi. Ceittt!!!!!

2. Hari ini juga saya dapat tahu sedikit sebanyak tentang apa yang berlaku dan apa latar belakang orang-orang yang dekat dengan kita. Bagi saya ianya memalukan dan sangat menyedihkan jika kita langsung tak tahu bahawa orang-orang yang dekat dengan kita itu mempunyai latar belakang hidup yang susah ke, ada masalah ke apa semua.

Nak bandingkan hidup saya dengan hidup mereka memang saya jauh lebih senang. Mampu ke kalau saya berada di tempat mereka?

Jangan nanti bila kita dah nak grad, dah nak berpisah dan mungkin tak jumpa sampai bila-bila lagi, we realise that we don't have a clue at all about our friends.

Tapi memang ada orang yang suka menyembunyikan kerunsingan hidup. It depends. Kita tak boleh buat apa-apa dan hanya boleh menghormati cara mereka. Macam saya pun, saya rasa,apa kejadahnya nak cerita masalah sendiri kat orang lain? Tapi kalau ada orang bertanya kat saya dengan jujur, boleh je cerita kot. No problem.

Memang perit dengar cerita-cerita sedih terutama bila kita tahu yang susah tu member kita.
Dan ada orang pernah cakap kat saya, kalau kau dengar cerita-cerita sedih macam ni, tak payahlah kau nak cakap kau faham macamana diorang rasa, sebab bukan kau yang alami benda tu. Jadi seperit mana pun yang kita rasa, perit lagilah orang yang memikul.


Saya gembira sebab:
1. Saya berjaya kawal perasaan dan tidak gelabah. Saya dah mengatasi perasaan saya dan menjadi manusia baru. Dengan ini matlamat hidup saya menjadi lebih jelas.

Allah, terima kasih sebab jaga hati saya. Semoga hati itu terus dijaga sampai bila-bila.

2. Dapat tips-tips dan pengajaran yang bermakna daripada perbualan dengan rakan-rakan.
Dapat tahu sedikit sebanyak tentang member walaupun benda tu menyedihkan. One step closer dalam nak memahami orang-orang di sekeliling kita.

3. Mimpi-mimpi indah yang ada pengajaran. Huhuhuh. Tentang budak cute yang innocent, dan perasaan bila ada orang suka kat kita. Lolololololololol what is this?




Hari ini.

Selepas sahaja saya habis kelas therapy yang membincangkan tajuk Rheumatoid Arthritis, saya pun bergegas pulang.

Di hadapan hospital saya terserempak dengan dua orang nenek. Seorang nenek ni ajak saya mendengar dan mempelajari agama mereka, hal-hal berkaitan Jesus. Saya kata, "Tak mengapa". Nenek tu pun membalas sambil meletakkan satu tangan ke atas dada, "Hak kamu. (Nenek tak paksa)".
Saya pun letak tangan kat atas dada jugak, menghormati nenek tu yang nampak baik dan tak mendesak saya.

Saya pun pulang dengan menaiki bas bernombor 15.

Stesen terakhir bas No. 15 terletak berdekatan dengan restoran Riviera. Di hadapan restoran tersebut ada stesen bas juga. Turun sahaja dari bas No 15 saya pergi ke stesen yang lagi satu sebab saya kena pergi universiti untuk hantar 2 keping gambar visa.

Sebelah saya ada seorang pakcik tua yang menggunakan tongkat, pun tengah menunggu bas.

Bas sampai, saya pun naik. Saya yang ketika itu sedang mendengar lagu-lagu balada sangat tidak peka dengan keadaan sekelling. Namun saya sempat menyedari di sebelah saya berdiri seorang gadis bertubuh kecil yang agak comel.

Tiba-tiba saya dihimpit oleh dua orang budak. Seorang budak bertopi yang pendek dan kecil serta seorang budak botak yang gemuk. Sebenarnya dalam bas tersebut masih ada ruang lagi tapi still budak tersebut menghimpit dan menolak saya secara agresif. Saya check poket saya memastikan dompet dan handset saya masih ada. Ok, tak ada benda yang hilang.

Rupa-rupanya ia tak berhenti di situ. Budak gemuk tersebut - lebih pendek 3-5cm daripada saya - macam tengah bercakap sesuatu dengan saya. Saya tanggalkan sebelah earphone saya.

"Apa hal kau ada kat sini? Apa kau buat kat Rusia?"
Gulp. (in case ada orang tak faham, gulp adalah bunyi yang menggambarkan seseorang tengah menelan air liur) Saya dapat rasakan sentimen bencikan foreigner di situ.
- "Be..lajar" jawab saya dengan grammar yang gagal.

"Apa kau pandang-pandang? Tak puas hati? Kau kenal tak geng _______________??!"
Gulp. Saya tak dapat tangkap nama geng yang budak tu sebut. Saya cepat-cepat alihkan pandangan dan buat-buat macam saya tengah tunggu konduktor datang nak tengok pas bas saya.

Ah, sudah. Konduktor tu jauh dan langsung tak perasan situasi yang mencemaskan ini. Gadis comel yang saya sedar ada di sebelah saya tadi rupa-rupanya dah lama dah beralih ke belakang sebab risau keselamatan diri sendiri. Ugh, ni memang tanda-tanda ada fight nak meletus ni.

Worse comes to worst, memang saya terpaksa engage dengan budak ni. In a split second saya yakin saya perlu protect handset dan dompet saya yang berisi lebih kurang 3k rubel dan kad atm (nyawa tak terfikir pulak), dan dalam kepala otak saya terbayang budak gemuk ni terbaring kat lantai bas kena tumbuk bertubi-tubi dengan saya. Yup, at least teknik visualisation itu saya dah ada, tinggal nak carry out je. Berjaya atau tidak itu lain cerita. In terms of saya kurus, budak tu gemuk pun lain cerita jugak.

Sebenarnya di hadapan saya itu ada seorang makcik Rusia dan pakcik bertongkat itu tadi. Pakcik bertongkat tu memang tak boleh buat apa-apa pun. Saya jenguk dalam bas tu pun memang tak ada lelaki lain yang berpotensi untuk kawal keadaan. Shoot. Mujurlah makcik bercermin mata depan saya tu dengan beraninya sound budak-budak tu. Saya tak dengar sangat apa yang makcik tu cakap kat budak-budak tu, tapi ada jugak faham sikit yang budak tu nak saya pun turun dengan dia. Saya buat tak dengar je. Saya sentiasa pandang ke arah konduktor menunggu dia datang kat saya untuk saya tunjuk pas bas saya. Macamlah penting sangat tunjuk pas bas dalam saat-saat mencemaskan ni.

Makcik depan saya tu desak budak-budak tu turun kat next stop. Selepas dah confirm tengok budak-budak tu turun bas, saya pun menarik nafas lega dan tersenyum (senyum untuk tunjuk kat orang lain yang saya tak gelabah langsung masa di'provoke' tadi walaupun sebenarnya saya sangat gelabah). Saya pun cakap kat makcik tuh,
"Terima kasih banyak-banyak kat makcik".

Alhamdulillah. Tengok-tengok makcik Russian jugak yang berjaya kawal keadaan. Cis,xenophobic skinhead. @#$@#$@#$. Tak guna betul. Sampai rasa tak selamat jugak on the way nak balik rumah lepas tuh. Huh.......

This is a picture of a happy bald man, not a xenophobic skinhead.

Ok, cerita ni mungkinlah ada exaggeration, padahal takde apa-apa pun yang berlaku. Sorila kalo besar-besarkan cerita, sebab saya sangat mudah men'drama'kan keadaan. Terpulang kat kalian bagaimana mentafsir dan mengambil langkah berjagajaga selepas ini.

Ingat nak taruk kat sini cerita-cerita yang lebih dahsyat, pengalaman-pengalaman mereka yang pernah melalui keadaaan seperti kena belasah apa semua, tapi lain kalilah. Nanti ramai pulak yang takut tak tentu pasal.
Sekian.

Saturday, April 16, 2011

The Way Back


Baru-baru ini saya ada menonton sebuah filem. Ok, mungkin saya tengok filem tersebut disebabkan ada Saoirse Ronan yang pernah berlakon dalam City of Ember dan Lovely Bone, tapi overall filem The Way Back sangat best dan bermakna. Tak rugi saya habiskan 2 jam masa saya dalam masa 2-3hari untuk habiskan filem tersebut. (See? saya sangat busy sebagai student medik, tak mampu nak habiskan satu flem sekali lalu pun - jadi sila hargai masa korang).

Poster The Way Back


Apa sinopsis cerita ni?

Siberian gulag escapees walk 4000 miles overland to freedom in India.

Simple je sinopsis dia. This film i think is one of the underrated films - filem-filem yang tak popular sangat tapi sebenarnya gempak giler. Boleh google atau search kat youtube untuk tengok trailer filem tersebut.


Part paling best. Pengajaran.
Saya tengok cerita tersebut dan saya boleh cakap ada three main points, iaitu :

1. Jangan putus asa. Sentiasalah bertawakkal kepada Allah.

...dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya),


Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. Dan (Ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang dikehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu.
(At-Talaq, 65 : 2-3)


Allah beri jalan keluar, Allah beri rezeki dari jalan yang tak terlintas langsung kat hati kita.


2. Hidup dan mati itu salah satu ketentuan Allah.

Kamilah yang menentukan (dan menetapkan masa) 'maut' di antara kamu, dan Kami tidak sekali-kali dapat dikalahkan.
(Al-Waqiah, 56:60)

Power gila rasa ayat kat atas. Tak rasa ke? Baik,saya akan ulang sekali lagi.

Kami tidak sekali-kali dapat dikalahkan.

Kalau kita dengar kupasan Nouman Ali Khan untuk tafsir surah Al-Mulk, ayat kedua, Nouman Ali Khan menjelaskan kepada kita bahawa dalam bahasa Arab, maut mempunyai konsep yang sangat luas, bukan semata-mata kematian. Maut adalah lawan bagi hidup. In other words, maut is lifelessness. Ya, mati juga adalah lifelessness, tanah kering kontang dan tumbuhan tak dapat hidup pun adalah lifelessness. Jadi selepas ini kalau terdengar perkataan 'maut', sila bayangkan seluruh lifelessness yang ada kat alam semesta ini. Sekian.


3. Semangat setiakawan yang tinggi.

Memang, kita letak kepercayaan hanya kepada Allah. Dalam masa yang sama, semangat setiakawan adalah sesuatu yang sangat dipuji. Anda tengok sendiri la, malas saya nak cakap banyak.





Tribute kat cikgu Russian Language saya, Brikalin Vladimir Andreevich.

Hari Khamis, 14 April 2011, dia dah pergi.
Sehari sebelumnya, kami sempat ada satu kelas dengan beliau. Kamilah kelas terakhir agaknya dengan beliau sebelum ketentuan ini berlaku.

Berita pemergian itu datang mengejut, dan kami tak jangka benda itu boleh berlaku. Sebab semasa beliau bersama-sama dengan kami, memang nampak sihat sangat. Kalau 2-3 kelas sebelum ini beliau agak 'psycho' dan memarahi kami, hari sebelumnya itu memang baik, macam semester-semester yang lepas sewaktu kami bersama dengan beliau.

Masa kelas terakhir itulah baru saya tahu macam mana nak eja nama beliau. Brikalin, dieja Брыкалин instead of Брикалин.

Dan masa kelas terakhir itu jugalah beliau sempat cakap (dalam bahasa Rusia),
"I can surely say no one in this class is симулянт/ pretender"

Kata-kata itu adalah antara yang buat saya gembira sebab saya dan dua orang rakan lagi adalah antara yang mengelat tak pergi kelas russian language. Walaupun sedikit sebanyak saya boleh dikatakan sebagai pretender, tapi saya gembira sebab cikgu tak cop saya sebagai pretender.

Dang.

Bila seseorang itu dah tiada, baru kita nak gelabah. Nak sedih ataupun ingat jasa dia kat kita, padahal sebelum itu kita tak perasan pun kebaikannya kat kita.

Pernah je antara kawan-kawan saya complaint pasal cikgu ni, teruk apa semua. Saya pun ada kadang-kadang tak puas hati, tapi honestly saya tak simpan dalam hati pun (selepas 3hari max). Kadang-kadang ada sampai nak buat lawak nak taruk kulit pisang la supaya cikgu tu jatuh apa semua. (ok diorang tak buat, sekadar melawak). Cikgu tu dah la jalan sedikit terhincut, ada dropped left hand lagi, boleh nak buat lawak macam tu. Saya tak ingat adakah saya ikut gelak masa diorang buat lawak tuh. Tapi kalau saya pun ikut gelak, memang celakalah. Celaka.

Brikalin Vladimir Andreevich, seorang cikgu yang memiliki pandangan tentang hidup yang best, even dia siap tahu lagi perbezaan dan persamaan antara agama Islam dan agama Kristian Ortodoks, pemergian beliau memang suatu kehilangan.

Brikalin Vladimir Andreevich

....Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar:
(Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: "Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali."
(al-Baqarah, 2 : 155-156)

Thursday, April 14, 2011

Hendak Jadi Keria Terhebat - Siri 1 (Perasaan)


Pernah dengan lagu Pria Terhebat nyanyian oleh Sheila On 7?
Tajuk asalnya ialah Pejantan Tangguh tapi untuk pasaran Malaysia lagunya telah ditukar kepada Pria Terhebat. And what the heck is Pejantan Tangguh? Jangan tanya saya sebab saya pun tak tahu...tapi untuk entri kali ini marilah kita menganggap Pejantan Tangguh = Pria Terhebat.




ok. apa kita cuba ubah lirik lagu pria terhebat menjadi seperti berikut :

Keria, Keria terhebat,
itu yang ku harap, ada padaku
Agar, agar diriku,
bisa melumpuhkan tingkah liarmu


Jangan, jangan siakan,
kehadiranku, pada mimpimu
Karena, hanya lewat mimpi,
kau bisa menjamahku, juga memilikiku


[Reff:]
Ajari aku ‘tuk jadi keria terhebat,
mungkin terlalu lama, aku telah bersembunyi
Menatap matahari pun aku tak mampu,
udara malam pun terlalu, menusuk ragaku
Dipersembunyian aku menari
Dipersembunyian aku menyanyi
Keria terhebat


[Bridge:]
Begitu banyak lagu yang tercipta untukmu,
hanya saja, aku tak bisa,
mengungkapnya kepadamu
Na na na na na


[Reff]


Ajari aku ‘tuk jadi keria terhebat (x4)



ok takde point pun tukar lirik lagu. Dan untuk yang habis tak faham keria itu apa....di bawah adalah gambar kuih keria.


Perjuangan

Islam is about struggle - Tariq Ramadan
Kalau kita betul-betul nak jadi hebat, kita perlu menghadapi pelbagai dugaan samada materially, psychologically, emotionally dan sebagainya.

Satu demi satu dugaan akan datang. Dah setel satu, datang yang lain pulak. Each man will undergoes a series of tribulations or tests. Antara tema yang akan jadi bahan ujian anda adalah perasaan. Perasaan boleh mencengkam anda sehingga anda seolah-olah kehilangan arah. Jika anda suka membaca kata-kata indah dipersilakan untuk membaca entri saya bertajuk Keterikatan yang bertemakan tentang perasaan, yang saya hasilkan saat cuba membayangkan saya sendiri mengalami perasaan itu yang tengah menggugah jantung dan ternyata karya tersebut penuh dengan simbol dan  makna tersirat. (promosi semata-mata)

Post kali ini akan jadi antara post terpanjang. Saya merasakan entri ini adalah penting bagi mereka yang berdepan dengan ujian ini. Saya berharap penulisan kali ini dapat turut membantu menyelesaikan masalah anak muda zaman sekarang. Amin.


Perasaan

Perasaan ada banyak tapi yang hendak difokuskan di sini ialah ialah cinta/suka/sayang atau, whatever. You got my point.


Selalu dikatakan kepada kita,
"Kita jangan ikut perasaan. Kita harus membuat keputusan berdasarkan fikiran rasional. Ah pedulikan perasaan. Perasaan adalah sampah. Kau nak cerita pasal perasaan? Tak payahlah brader, lemau r nak dengar. Orang lembik je main-main perasaan nih."

Mendengar pernyataan seperti di atas, membuatkan saya mengkaji diri saya sendiri.
Pengalaman sepanjang hidup membuatkan saya sangat cenderung mempercayai gerak hati, maka benda-benda perasaan inilah yang sangat buat sakit kepala. Ya, ianya memang bodoh dan susah dihindari.

takgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakgunatakguna.

Ok fine. Perasaan is nothing. Therefore i gotta do something.
Jadi saya mulalah membaca banyak benda-benda yang dapat membuatkan hati saya tenang.
Saya perlu banyak membaca. Dengan membaca kita meluaskan ilmu pengetahuan kita. Perlu belajar segala-galanya, konsep, taktik, cara menyelesaikan masalah. Macam-macam la saya baca - blog orang, wikipedia, buku-buku (e.g. Fiqh of Love, Islam and Love karya Abdullah Nasih Ulwan, Purification of the Soul dan sebagainya). Ok ada yang saya pernah baca masa dulu-dulu dan ada yang saya baru baca beberapa hari lepas. Saya tak dapat nak ulas panjang buku-buku tersebut sebab most of the time saya hanya dapat baca tajuk dan isi kandungan.

Masalah timbul bila perasaan itu berlaku secara tiba-tiba, dan anda masih dalam keadaan ragu-ragu untuk membuat keputusan. Ataupun perasaan itu adalah sesuatu yang tak patut berlaku pada fikiran anda dan anda hendak berusaha mengatasi perasaan tersebut.

Antara cara-cara menyelesaikan masalah tersebut ialah :

1. Belajar daripada buku. Mengetahui jenis-jenis cinta.

Dari Islam and Love tulisan Abdullah Nasih Ulwan,

Definisi cinta adalah -

Love is an intuition; a sense of the heart through which the hearts of two lovers attract and relate together emotionally. It is also a deep-rooted, indispensable part of the nature of man. Sometimes it is controlled by one's will if a lover chooses the pure and chaste love and wills to live the life of those who are pious.

Abdullah Nasih Ulwan beritahu ada tiga jenis cinta berdasarkan ayat 24, At-Taubah:
1. Cintakan Allah (dan Rasul) - highest rank
2. Cinta kat keluarga, harta kekayaan, tempat tinggal - middle rank
3. Cinta no 2 tuh melebihi cinta no 1 - lowest rank


Katakanlah: "jika bapa-bapa, anak-anak, saudara-saudara, isteri-isteri, kaum keluargamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perniagaan yang kamu khawatiri kerugiannya, dan tempat tinggal yang kamu sukai, adalah lebih kamu cintai dari Allah dan Rasul-Nya dan dari berjihad di jalan-Nya, maka tunggulah sampai Allah mendatangkan keputusan-Nya." Dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik.


Jadi cinta yang macam mana yang kita nak? Pilihan terletak di tangan kita.



2. Belajar dari wikipedia. Namun sila belajar dengan pertimbangan akal yang berteraskan agama, sebab boleh jadi kat wikipedia ada benda-benda yang langsung tak boleh pakai dan bertentangan dengan konsep dalam islam. Contohnya, courtly love.

Dari wikipedia pula :

- Love is an emotion of strong affection and personal attachment. In philosophical context, love is a virtue representing all of human kindness, compassion, and affection.
- In English, the word love can refer to a variety of different feelings, states, and attitudes, ranging from generic pleasure ("I loved that meal") to intense interpersonal attraction ("I love my partner").
- The experience of pleasure is subjective and different individuals will experience different kinds and amounts of happiness in the same situation. Many pleasurable experiences are associated with satisfying basic biological drives, for example defecation (berak). Jadi perasaan cinta nih hampir nak sama dengan perasaan lepas berak.
- Interpersonal attraction is the attraction between people which leads to friendships and romantic relationships.The most frequently factors are: physical attractiveness, propinquity, familiarity, similarity, complementarity, reciprocal liking, and reinforcement.

Ada juga dalam wikipedia cerita pasal teori Cinta .


Jadi perasaan nih berbeza-beza ikut orang. Ada yang rasa perasaan cinta nih macam perasaan lega lepas berak. Seriously. Ada juga yang sampai nak mati sebab perasaan. Maka adalah penting untuk kita mengetahui sedikit sebanyak tentang perasaan ini secara ilmiahnya (scientifically) contohnya faktor-faktor dalam interpersonal attraction agar kita sendiri boleh mengubahsuai variables yang ada. Marilah kita cuba bina dunia kawalan kita sendiri. Dalam erti kata lain, berani eksperimen kat hidup korang sendiri.


3. Belajar dari blog-blog yang macho

Saya ingin jadi lebih hebat. Saya tak akan berhenti. Dan dalam perjalanan saya ingin menjadi hebat saya pun terjumpa blog-blog manusia-manusia macho seperti The Other Khairul dan Terfaktab.

Semasa melayari blog The Other Khairul, saya pun terserempak dengan ayat yang bunyinya lebih kurang seperti berikut, "Tolonglah jangan suka kat perempuan yang kuat make up. Aku tak suka perempuan kuat make-up nih. kau fikir sendiri la, taruk make-up, bedak sampai berinci-inci nak buat apa? Putih cam tepung? Lepas tuh kalau basuh muka ke apa, makeup atau tepung tersebut akan jadi daki. Korang tak nak kan suka kat perempuan berdaki?"

Wow,ada pencerahan di situ. Kepala saya terangguk-angguk membaca ayat tersebut. Yup, yup kata saya.
Dalam hati saya dah yakin akan guna point nih bertemu dengan sesiapa yang mencengkam perasaan saya sambil otak saya terkumat-kamit perkataan seperti tepung, daki, makeup. Saya pasti perasaan itu akan hilang.
I will beat this game.

Malangnya benda itu tak berkesan. What the fish nih Mr. K!!!!!!???? Kesimpulannya adalah, kalau kau memang dah suka kat seseorang ni, mata kau akan jadi buta, telinga kau akan jadi pekak dan mulut kau akan jadi bisu. Your ability to think will be inhibited.

Nak diceritakan, korang semua boleh je belajar daripada blog. Ada cara yang tak sesuai untuk korang. Ada yang boleh pakai. Terpulanglah pada individu.

4. Sentiasa menyebut-nyebut keburukan diri sendiri

Kadang-kadang korang develop perasaan suka tuh sebab korang ingat diri korang macho sangat, habis hensem/hot/cantik/cute/menggoda. Sampai korang fikir korang deserve anyone, anything and anywhere. Jadi adalah penting untuk korang buat reality check sekali sekala. Hidup ini, kena berpijak atas bumi yang nyata.
Ayat-ayat di bawah ini semuanya CONTOH, jadi jangan salah faham yang saya adalah orang di bawah.

Muka macam tongkang pecah. Rambut kerinting, panjang dan tak sikat rambut. Rambut banyak kelemumur. Seorang yang rabun. Bilik macam longkang, tak terurus. Seorang yang lembik sebab tak mampu nak wakil maktab/rumah sukan/ universiti dalam sebarang acara sukan. Jambang/janggut/misai tak terurus dan tak di'trim'. Lebih mementingkan teknologi canggih seperti iphone/android melebihi kawan-kawan sendiri - so obviously tak mampu jaga anak bini. Tuala putih pun boleh jadi hitam. Kebiasaannya pinggan akan bertimbun di atas meja komputer. Kurus keding. Kalau ikut wikipedia, ciri-ciri yang tak digemari perempuan adalah 'hairy', badan tak ada muscle langsung dan tak memiliki bentuk badan V-shape. Secara dalaman pula,  seorang yang tak pandai dalam pelajaran, banyak berangan, lebih suka tengok luar tingkap daripada tengok buku medik, mudah marah, sentimental, sensitif. Iman pulak? Tak payah cakap la, tengok pun dah tau...semua ada - hipokrit, riak, ujub dan sebagainya.

Jadi dengan menyebut keburukan diri sendiri mungkin anda akan berhenti berharap untuk orang lain suka kat anda. Namun hendaklah
berpada-pada kerana dikhuatiri teknik seperti ini boleh menyebabkan anda kehilangan harapan untuk terus hidup.

5. Mendekatkan diri dengan Tuhan.

Solat. Doa. Mohon pertolongan dari Allah. Kalau ramai sangat yang menarik hati, istikharah. Kalau sebelum ni tak pernah cuba hafal surah-surah, mula start hafal balik. Tambahkan ilmu pengetahuan. Sebab urusan jodoh tu, di tangan Tuhan. Tuhan membolak-balikkan hati dengan mudah sebab Dialah yang memiliki hati-hati kita. Jadi apa yang berlaku adalah menurut ketentuan-Nya juga.

6. Menggunakan teknik 'rebooting' dan 'rewiring'

Asal-asalnya ini adalah untuk orang-orang yang mengalami masalah game addiction, porn addiction dan alcoholism (agaknya). Dan saya rasa benda yang sama boleh di'apply' di sini.

Perasaan, ketagihan atau memori itu kekal ada pada diri anda disebabkan pathways of neuron yang well established. (laluan saraf, sel-sel otak yang dah ditanam dalam kepala otak anda). Rebooting and rewiring itu adalah cara untuk anda cipta satu pathway baru menggantikan pathway problem anda tersebut. Jadi anda harus buat satu azam baru, anda perlu tinggalkan terus segala benda yang ada kaitan dengan perasaan tersebut. Contoh, anda dah berpisah dengan awek anda berpuluh tahun, jadi silalah buang semua barang-barang berkaitan dengan awek tersebut. Tujuannya adalah untuk melemahkan ingatan anda kepada perasaan anda tersebut.

Kalau anda ada facebook perempuan tersebut, anda unfriend dia. Kalau anda ada gambar dia, anda bakar gambar tersebut.


7. Anggap orang lain macam adik sendiri. Anggap SEMUA ORANG macam adik anda sendiri.

Mungkinlah walaupun kita dah buat semua perkara di atas, still kita tak dapat kawal jugak perasaan kita. Boleh jadi itu disebabkan kita melihat perempuan lain sebagai perempuan. Bukan saya nak anda anggap perempuan yang ada ini sebagai pengkid, maknyah atau khunsa, tidak. Tetapi disebabkan kita menganggap perempuan-perempuan yang ada sebagai perempuan bukan mahram yang boleh dijadikan isteri(isteri-isteri), minda sesetengah antara kita sangat mudah terdedah dengan new possibilities. Kahwin dengan perempuan A, logik. Kahwin dengan perempuan B, logik. Semua boleh jadi, masing-masing ada kelebihan masing-masing. Gila rambang mata...

Jadi macam ni la. Mula anggap perempuan lain tuh macam adik kita sendiri. Takdelah nak mengharamkan yang halal. Ataupun nanti menghalalkan perhubungan bebas antara lelaki dan perempuan, tidak, bukan itu maksud saya. Bila anda anggap perempuan lain macam adik anda, mungkin perasaan suka kat perempuan itu tadi boleh bertukar menjadi perasaan sayang yang sangat murni. Sebagai seorang abang, anda akan membantu adik anda dalam menghadapi konflik hidup, timbul rasa ingin melindungi yang meluap-luap dan sentiasa mendoakan yang terbaik untuk adik anda.

Kalau semua perempuan jadi adik lu, siapa yang boleh kahwin dengan lu?

Lama jugak saya fikir. Akhirnya saya temui jawapannya. Hanya perempuan yang betul-betul hot je yang boleh termasuk dalam awek/tunang/calon isteri/bakal isteri------>isteri anda. Saya pernah cerita tentang jarang nak jumpa perempuan cantik dan dalam masa yang sama memiliki otak dalam entri World. Maka jika anda memilih option ini, anda mungkin hanya dapat kahwin dalam masa 10-20 tahun akan datang. Mungkin.



Menjadi Abang Long di Volgograd. Saya ingat balik Sentul nanti pun nak jadi Abang Long jugak. Masa housemanship pun, teruskan usaha kumpul konco-konco untuk dijadkan adik-beradik.


Kesimpulan

Sebenarnya point-point di atas boleh jadi BS semata-mata atau irrelevant jika Pencipta anda memang saje nak bagi perasaan tersebut kepada anda. Jadi ujian anda adalah bagaimana mengawal perasaan tersebut agar memenuhi kehendak syarak. Kalau boleh kahwin, kahwin, kalau tak bersedialah hadapi hidup dengan hati yang sangat pedih.

Di bawah akan saya bawakan kisah yang dipetik dari Fiqh Of Love. Semoga kita boleh ambil iktibar.

The Messenger of Allah salla Allahu alayhi wa sallam was telling his uncle Al Abbas
the story of Mugheeth and Bareerah, he said: “O Abbas! Isn’t it amazing how much
Mugheeth loves Bareerah and how much Bareerah hates Mugheeth?”


Excess of love cause loss of shyness


Prophet (s) and telling the story of Bareerah (slave girl) and Mugheeth (owner) to his
uncle Al-Abbas. Aisha bought the slave girl and freed her. Mugheeth married
Bareerah, but she left him. Mugheeth loved her so much and was crying in public
for her. Prophet (s) was asked to intercede and he asked Bareerah if she wanted to
take him back. She didn't want to take him back and Prophet (s) was fine with this,
so Mugheeth spent the rest of his life crying for her. Mugheeth was acting on his
own human nature - Prophet (s) did not prohibit his actions because he saw it was
out of Mugheeth's hands. Prophet (s) felt mercy for Mugheeth because of his love
for Bareerah.


Untuk penjelasan yang lebh lanjut anda boleh melawat sini .
Ataupun forum ini .


Nafas anda seakan-akan terputus ketika anda menyukai seseorang
dan jika anda menyukai ramai orang
anda tak akan memiliki sebarang nafas lagi.


Thursday, April 7, 2011

Keterikatan

Perempuan tersebut menasihati saya,
"kau hanyalah orang yang lemah dan kelemahan kau melemaskan. Aku tak sepatutnya menyukai orang-orang yang lemah, sekiranya aku ingin menjadi kuat. Dan andaikan engkau pun ingin menjadi kuat, kau juga harus mengikuti jalan orang-orang yang kuat.

Sebab orang-orang yang kuat itu selalu memohon,
"Kurniakan kami cinta Engkau dan cinta orang-orang yang mencintai Engkau"

Orang-orang yang kuat itu pula adalah orang-orang yang mencintai Tuhan mereka.
Orang-orang yang tak menjaga perintah dan apa-apa yang diturunkan Tuhan, bukanlah pencinta Tuhan.
Berhenti mengakui cinta kepada Tuhan, bila pergaulanmu masih tak dijaga, selalu merasakan diri dipuja orang dan sentiasa sahaja melanggar larangan Raja.

Kata Fariduddin,
"Cinta mestilah merobekbuangkan kehati-hatian.
Cinta mengubah sikapmu.
Mencinta adalah mengorbankan kehidupanmu yang biasa dan meninggalkan kesenangan-kesenanganmu yang menjolok mata.


Bila kau lebih menyukai kerahsiaan cinta dari jiwamu, maka kau akan mengorbankan segalanya.
Kau akan kehilangan apa yang kau pandang berharga"

Allah tidak sekali-kali menjadikan seseorang mempunyai dua hati dalam rongga dadanya

Ah, beratnya perasaan. Perasaan hanyalah terhasil oleh tindakbalas-tindakbalas yang berlaku di limbic system. Perasaan adalah oxytocin. Ataupun mungkin dopamine. Tak lebih dari itu.
Kadang-kadang dek kerana beratnya perasaan yang ditanggung, maka jiwa pun memohon agar diri ini dibenci terus.
Agar tak timbul pengharapan, tak timbul keluh-kesah dan kerana kekecewaan adalah jalan untuk terus bangkit. Bagaimana akan kau bangkit bilamana kau masih belum jatuh dan merasakan kekecewaan itu?

Katakanlah kepada diri ini untuk tidak usah bermimpi.
Katakanlah aku tanah yang hina, dan engkaulah langit.
Katakanlah aku ini pipit, dan engkau enggang.
Katakanlah jika kau diberi seribu kehidupan sekalipun, tak akan ada dalam satu kehidupan pun kemungkinan untuk kita bersama.

Dan segala deria, gunakan bagi menumpukan seluruh kebencian hidup kepada aku.
Pandangan mata biarlah terarah dengan nyala api kemarahan, penuh kejijikan buat hamba yang hina dan kotor.
Kalau kau bisa memukul, biarlah pukulan itu membuatkanku tempang.
Apabila kau ingin berkata-kata, maka penuhkanlah ia dengan hinaan dan cemuhan semata-mata.

Kalian mungkin memandang aku hanya menyebarkan fitnah namun kalian tak tahu bahawa kerosakan yang dibawa oleh jiwa yang menanggung bebanan seperti ini lebih dahsyat daripada segala apa yang kunyatakan di atas. Ketahuilah rakan-rakan semua bahawa musuh yang nampak itu lebih mudah ditewaskan daripada musuh yang tersembuni, yang bisa membuatkan jiwa itu selalulah berada di dalam kedukaan."


Sayup-sayup kedengaran suara dari hati, turut mengingatkan,
"Dan kau o manusia yang hina!
Berapa lamakah lagi untuk kesedaran sebenar itu akan timbul dalam dirimu?
Berapa lamakah lagi waktu yang kau perlukan untuk sedar segalanya hanyalah persinggahan?
Persinggahan ini tak sepatutnya mengikat engkau, sebab engkau tak dicipta untuk memenuhi kehendak-kehendak lahiriah
sebaliknya kau dicipta untuk suatu maksud yang lebih agung.

Seiring dengan pertukaran malam dan siang,
masamu pun menjadi semakin suntuk.

Kau o manusia yang masih memandang kepelbagaian rupa dan bentuk!
Akankah mata kau menjadi celik dalam menanggapi yang tersirat?
Silaunya rupa dan bentuk akan membutakan mata.
Hati tak akan terbalut dengan cahaya dan hijab yang menghalang kau dari mencapai cita-cita murni mereka yang mencari tak akan pernah tersingkap.

Semoga tak tergolong dalam golongan orang-orang yang dibinasakan oleh dosa-dosa mereka sendiri.
Semoga tak tergolong dalam golongan orang-orang yang disiksa penyesalan yang tak berkesudahan hanya kerana melupakan pertemuan dengan Tuhan."

Sunday, April 3, 2011

Adakah saya seorang yang suka menyamar?

Tak rasa best ke menyamar?

Saya dah lama nak tulis satu entri ini, bertajuk Hendak Jadi Lebih Hebat. Tapi saya tak berkesempatan. Jadi sekarang saya akan share apa yang saya baca dan rasa menarik.

Perhatian : Jangan risau jika anda tak faham. Tidak faham tentang apa yang saya kongsikan di bawah tidak ada kaitan langsung dengan kecetekan pengetahuan anda ataupun dalamnya keimanan anda. Apa yang saya kongsikan di bawah hanyalah serpihan maklumat dari maklumat yang sangat banyak dan detail, dan penuh dengan terminologi.

Dipetik dari Personality pathways

Personality Type Paradoxes - An I/ENFP example

These natural changes and growth in adults account for the apparent paradoxes we sometimes observe in people of all types. Development of the NeTe face of INFPs accounts for the "coolness" and "detachment" we sometimes observe in them. INFP mid-life changes, such as an increasing desire to organize and take charge of one's life or to stop being used as a doormat by others, are consistent with this developing outer NT. Some INFPs have become quite proficient in masking their "true feelings" with their NT face. This same facility in their ENFP cousins has them able to mimic ENTJ stereotypical behavior. They can assume control, take charge of a situation, make the hard decisions, and move on with their job. They can have masterly control over lawyer-speak, slicing careful nuances in meaning and logic. Even though they prefer Feeling over Thinking, they can become and are competent attorneys.The NeTe face on ENFPs and INFPs also explains why these two types are among the top four types having home pages on the Internet (From data on Doug Ingram's Personality Index page. The other two top four types are INTJ and INTP). While NFPs are people-oriented folks, many are drawn to latest technology and technological gadgetry of all sorts - which I ascribe to their extraverted NT face.

Let's look at the other primary I/ENFP face (SF). The SF pattern suggests a persona more consistent with the "traits" frequently ascribed to ENFPs - the warm, fun and people loving side of their personality who can very much live in and enjoy the moment. INFPs more typically keep the SF face hidden, yet it provides the energy for their participation in helping professions, all kinds of nurturing activities, and their interest in performing arts and arts and crafts work in general.

I/ENFPs who have developed both their NT and SF faces can present a capricious image of contradictions. They can engage in logical dialogue at a conceptual level (NT) and then a short time later engage in actions that seem to fly in the face of that discussion (because their SF nature was engaged). Extraverts seem to be particularly adept at turning either of these faces to the outer world - depending on the circumstances. At one moment, being able to talk and make the big picture, tough decisions and at another moment be warm, fuzzy, or empathetic are two sides of the same NFP coin. Yet this can be disquieting - conjuring up the image of false masks implied by the pejorative term "two-faced."





Jadi macam mana?
Saya nak tukar soalan "Adakah saya seorang yang suka menyamar?" kepada "Kan best jadi penyamar?"

Selamat malam.