javascript:void(0)
Don't believe everything i've said, heck, don't believe anything. Learn to differentiate facts and personal opinions. Do your OWN research, then, CHOOSE what to believe.

Friday, April 13, 2012

seperti pungguk rindukan bulan


Buat pencinta-pencinta
jadilah seperti pungguk
yang merindukan bulan

dalam dunia ini
wujud banyak pungguk
namun bulan hanya satu
maka pencinta sejati,
haruslah mencontohi pungguk
dengan menyedari,
bahawa setiap pungguk itu
tenggelam dalam keasyikan mereka sendiri
akan keindahan bulan
dan tak mempedulikan yang lain.

bulan hanya satu
kadang ia muncul, kadang ia tenggelam
suatu saat ia tunjukkan separuh mukanya
di saat yang lain ia tunjukkan seluruh wajahnya.

(sebenarnya itu pun masih separuh juga ketika bulan penuh, nak tengok full kena 3D, dan anda tahu tak bulan tak pernah tunjukkan separuh mukanya yang lagi satu LANGSUNG kepada kita? Kita hanya menghadap separuh mukanya yang sama setiap masa)

semua pungguk rindukan bulan
tapi tak satu pungguk pun yang dapat menjejak kaki
ke bulan
apatah lagi memiliki bulan.

bulan hanya makhluk yang mengikut perintah
cahayanya, hanyalah pinjaman matahari
juga letaknya dia di angkasa
bukanlah atas pilihannya sendiri.

(serius bulan tak bersalah
persoalannya sekarang, kenapa pungguk rindukan bulan?)

****************************************************************

- tolong, tafsir kata-kata di atas dari pandangan anda sendiri, dan jangan libatkan saya
-apa yang saya faham, dah tentu sangat lain dari apa yang anda semua faham, jadi jangan tanya saya, jangan mengagak-agak apa saya rasa dan jangan kaitkan diri saya dengan kata-kata di atas pun
- saya try cari tentang pungguk rindukan bulan, jumpa pula peribahasa yang hampir sama iaitu seperti jentayu rindukan hujan
- saya orang yang sukakan hujan jadi officially saya jentayu sekarang. Garuda. hahahahaha
- anyhow, anda boleh cari makna perkataan-perkataan/peribahasa pelik dari dewan bahasa http://prpm.dbp.gov.my

2 comments:

norashikin rahmat said...

kenapa pungguk rindukan bulan?
saya pernah baca, ada dongeng yang dikaitkan dengannya, dimana sang puteri disumpah menjadi bulan dan lelakinya menjadi pungguk. secara nyatanya, saya tak pernah tahu tentang kebenaran perasaan pungguk kepada bulan. Mungkin ada hutang yang tak langsai antara mereka. :p

Maher said...

oh saya ada jugak dengar cerita yang lebih kurang macam tu....tapi sy tak ingat secara jelas.

tadi saya google dan saya terjumpa ini.
http://kauakudiakita.blogspot.com/2011/05/kenapa-pungguk-rindukan-bulan.html

saya lupa yg dlm movie X-Men pun ada cerita pasal legend/mitos ni...haha

jadi dari cerita tu, mmg bulan tak bersalah....pungguklah yang kesian...hutang yg tak langsai tu antara pungguk dengan pawang yg kelentong dia....haha