javascript:void(0)
Don't believe everything i've said, heck, don't believe anything. Learn to differentiate facts and personal opinions. Do your OWN research, then, CHOOSE what to believe.

Wednesday, January 12, 2011

Nasihat dari seorang doktor

Intro

Saya dah buat blog ni lama. Cuma jarang update. Samada malas, jiwa kacau atau sibuk dengan benda lain (regardless benda tersebut berfaedah ataupun tidak).

Kalau tengok archive blog bermula dari tahun 2008 lagi. Tak sedar dah tahun 2011.
Cepat masa berlalu.

Ada rakan-rakan yang baru singgah blog ini. Ada yang dah lama. Ada yang kagum, ada yang biasa je. Apa-apa hal, semoga blog ini membawa kebaikan.

Ada jugak yang bertanya saya tak ada privacy ke? Ada juga yang cakap kalau saya ada masalah saya luahkan kat blog. Lol.
Mungkin, tapi saya tak ada luah mana sangat. Lagipun tak ada siapa yang nak baca pun. Tengok je la mana ada orang komen. Kalau ada pelawat yg datang melawat blog inipun ramai datang sebab search pasal wardina melalui encik Google.

Menulis apa yg terbuku kat hati sedikit sebanyak ada kebaikannya. Hamka ada sebut sesuatu yang berkaitan dengan falsafah menulis. Menulis melibatkan perasaan yang akan ditapis melalui otak turun ke tangan. Dengan menulis peribadi manusia boleh menjadi lebih baik.
Ok sila cari untuk tahu lebih lanjut dan lebih tepat.

Blog ini memang untuk saya sendiri. Kadang-kadang bila bermasalah, tengok balik tulisan-tulisan sebelum ini, rasa macam orang lain pula yang beri nasihat kat saya. Ajaib. Saya dinasihati oleh diri saya sendiri.

Selingan.

Ramai yang nasihat kat saya supaya lebih serius. Siap ada junior yang cakap saya ini seorang comedian. Suka main-main,buat lawak dan tak serius.

Saya pernah bagi jawapan macam ni, " Kau tahu tak kenapa ada orang suka buat masalah? Kenapa ada orang suka buat lawak je? Sebab diorang nak sembunyikan masalah diorang sendiri..."

Main bantai je bagi jawapan. Yang penting nampak macho. Kalau ada peluang saya nak je tambah lagi (sebab baru terfikir) ko tak pernah tengok naruto ke? Dia nakal sebab dia nak tarik perhatian. Dia dah kehilangan mak bapak sejak kecil lagi.






There's always some truth in every jokes
- tak ingat sape cakap.


Cerita real


Minggu lepas ada satu simposium yg dianjurkan oleh ppim. Speaker yg dijemput ialah Dr. Munawwar.

Ok mungkin perasaan selepas habis program tersebut tak sama dengan tahun lepas. Tahun lepas semangat saya berkobar-kobar nak masuk atma, dan Mercy.

Tahun lepas speaker 2 orang datang ke volgograd, program berlangsung selama dua hari. Tahun ni seorang je speaker dan ambil masa sehari sahaja.

Tapi apa yang menariknya dengan doktor ini ialah sewaktu perjumpaan dengan beliau, banyak nasihat dari beliau seolah-olah menusuk tepat ke hati saya.

Ok kejap cuba ingat balik apa yg beliau ckp.

....

Jadi saya hanya akan tulis beberapa isi yang dirasakan penting. Saya akan ceritakan apa yang Dr. beritahu mengikut stail saya sendiri. Howyeah!


Dr. kata kita selalu beri nasihat seperti jangan dekati zina,jangan dekati zina. Tapi macamana dengan orang yang dah pernah terlanjur? Mereka akan terus lakukannya. Alang-alang dah terlanjur. Semua sebab kita lupa kat mereka. Kita nampak orang yang ada masalah kecik (berbanding yang dah terlanjur), tapi kita tak nampak orang dengan masalah yang lebih besar.

Nampak tak? Kita kena bukak minda kita kawan-kawan, jangan sempit. Kita masih belum hidup kat dalam dunia yang sempurna.

Kita kena fikir, fikir,fikir sentiasa.



Dr. cerita pasal ukhuwwah. Ukhuwwah (persaudaraan) tak sama dengan common interest. Common interest boleh jadi kita sama-sama minat ilmu agama, sukan atau main dota tapi kita hanya bersama semasa kita ada common interest.

Ukhuwwah adalah bersama kawan kita senang ataupun susah. Through thick and thin.

Perempuan senang sikit bab-bab sharing and caring. Tapi orang laki-laki susah sikit. Kalau ada masalah kita confident yang kita boleh selesaikan sendiri. Couldn't agree more. Memang tak semua, mungkin sebahagian sahaja.

Kadang-kadang ada kawan kita dah jarang pergi usrah misalnya, kerja tengok movie main game. Seolah-olah dia nak hidup dalam dunia dia sendiri. Banyak faktor yang menyerabutkan kepala kawan kita tersebut. Jadi cubalah faham dan bukannya menyalahkan kawan tersebut.

Ukhuwwah boleh dipupuk dengan benda-benda kecik. Contohnya kita tengok kawan kita dari pagi asyik baca buku sampai petang, kita tolong buatkan air. Mesti dia appreciate punya.

Err, macam saya yang jarang buat macam tuh(tak pernah) memang kena usahakan. Patutlah saya tak ramai kawan. Ugh.


Dr. sebut jugak pasal kahwin. Saya tunggu je rahsia dia macam mana nak buat proposal yang tak akan dapat ditolak. Tunggu punya tunggu masa last-last tak cerita-cerita juga sebab kesuntukan masa. Ceh.

Dr. cakap pasal benda lain. Be direct. Jangan menjala. Apa itu menjala? Sekejap minat kat orang ni, sekejap minat kat orang lain. Pergi kasik mix signals.

Memang betul. Saya dah tahu lama dah, itu yang malas nak borak atau ym atau sms. Sebab benda tu macam mainkan perasaan orang lain. Memang tak payah nak perasan la orang boleh suka kat kita ikut ym atau facebook, tapi tak salah ambil langkah berhati-hati. Macam mana kita tak nak orang buat kat kita macam itulah kita seharusnya bertindak ke atas orag lain.


Sakit dowh bila kita ingat orang tuh suka kat kita sebab berinteraksi dengan kita tapi rupa-rupanya dia tak ada perasaan pun kat kita. Oleh sebab yang demikian, sila control.Kadang-kadang saya terlepas 'control' jugak. Jadi di sini saya mintak maaf kepada semua yang terluka dalam proses saya menjadi dewasa.

Kena buat keputusan. Jangan main tarik tali. Shut up, Shut up, Shut up, Shut up!!!!

Sekian.

Kesimpulannya, Dr. tersebut best.

Saturday, January 8, 2011

Be vulnerable

Saya nak selesaikan satu masalah lalu saya google.
Dan pencarian saya sampai kepada soalan yang dikemukakan oleh seorang muslim.
Soalan tersebut berbunyi seperti berikut :

How do you become a good Muslim?

I'm Muslim and so are my parents (but they don't act like it) and I need some help. See, I don't know "how" to really connect with god, you know? I can't speak arabic well and I don't know how to pray.
Any suggestions? anything will help.
2 years ago Report Abuse
Additional Details
and i'm only 15yrs old but I already know Islam is for me.

Terjumpa beberapa jawapan yang saya rasakan sangat cantik.


I was in the position that you are. I had to teach myself all over again how to pray, and I don't speak arabic other than what I memorized from the quran. What you have to do is change your self, allow yourself to be vulnerable and put all your trust in god. Ask for his forgiveness, sincerely ask him and teach yourself how to pray. Prostrate to him and ask for forgiveness that way. Any small step will help. Good luck sis.



Ok basically memang jawapan seharusnya sebut pasal rukun iman, rukun islam dan sebagainya.Tapi jawapan yg boleh lekat kat hati pada pendapat saya adalah yg memberi harapan instead of purely tunjuk jalan.

Allow yourself to be vulnerable and put all your trust in God.

Saya baru nak komplen kenapa saya mudah sensitip. Dan ego. Tapi takpela, let it be.I want to be vulnerable.

Any small step will help. Good luck sis.

Kadang-kadang nasihat daripada seorang yang tak dikenali lebih senang diterima daripada orang yang dikenali?Kenapa eh? Ok yang kenal saya jangan cakap apa-apa. Biar saya google je. Nanti kalau dapat jawapan saya beritahu.

Sekian sahaja post untuk permulaan tahun 2011.