javascript:void(0)
Don't believe everything i've said, heck, don't believe anything. Learn to differentiate facts and personal opinions. Do your OWN research, then, CHOOSE what to believe.

Friday, January 13, 2012

Kembalilah, Harapan dan Hakikat Kehidupan

Ini adalah video-video Dr Asri. Malangnya banyak sangat bunyi muzik di belakangnya. Mudah-mudahan kita ambil mana yang elok.




“Seorang lelaki bernama ‘Abdullah, digelar ‘himar’ (kaldai). Dia pernah menyebabkan Rasulullah s.a.w ketawa. Juga pernah Nabi s.a.w. menyebatnya (menjatuhkan hukuman) disebabkan kesalahan meminum arak. Pada suatu hari dia ditangkap lagi (disebabkan kesalahan meminum arak), maka baginda pun menghukum lalu dia disebat. Seorang lelaki berkata: “Ya Allah! Laknatilah dia, alangkah kerap dia ditangkap”. Lantas Nabi s.a.w pun bersabda: “Jangan kamu semua melaknatinya! Demi Allah apa yang aku tahu dia mencintai Allah dan RasulNya”. (Riwayat al-Bukhari)

Mudah-mudahan kita memiliki hati yang baik. Menyertakan hati kita dalam setiap apa yang kita lakukan.





Jangan Kau serahkan urusan kepadaku walau satu saat. Bagaimanalah, seorang hamba itu, dengan memiliki sifat-sifat ketidaksempurnaannya, dengan kejahilannya, mampu menguruskan hidupnya sendiri?

Wahai Tuhan yang maha penyayang, Wahai Tuhan yang Sebaik-baik Penolong...peganglah hati-hati kami. Jangan Engkau pesongkan hati kami, sesudah Engkau berikan hidayah kepada kami.

3 comments:

Anonymous said...

sangat lah bes kan kalau miliki hati yg totally 100% bergantung pada allah semata2, konfem dunia nih hanyalah senda gurau baginya..

harap allah tidak block hati2 kita..allah..

Teenager Housemaid said...

tersentuh dengan story yang dibaca..
saya tak pernah lagi terjumpa hadis ni...
thanks for sharing..
moga kita juma mempunyai hati yang mencintai Allah dan RasulNya...

Maher said...

@anonymous : yup pergantungan sepenuhnya kepada Allah, membuat manusia tak sedih dan tak takut.

@teenager : mmg kalo ikutkan hadis2 boleh mncecah ratusan ribu..byk lg yg kita tk tahu, menuntut ilmu sptutnya menyeronokkan, sbb byk benda2 baru