javascript:void(0)
Don't believe everything i've said, heck, don't believe anything. Learn to differentiate facts and personal opinions. Do your OWN research, then, CHOOSE what to believe.

Thursday, May 17, 2012

cerita Korea dan kecoh


Masalah kalau conton Korea adalah,
ianya macam trigger perasaan orang.
Memori-memori yang mungkin berada dalam 'repressed state' akan boleh muncul balik.
Haih.

*******************************************************************************************

Lepak di bilik member kejap tadi.
Seorang kawan tengah baca tafsir al-Quran, atas niat nak share, dia pun sebut,

"Dan maafkanlah mereka, dan biarkanlah mereka."

Zasss. Ayat tu mudah je.
Termenung sejenak.

"Agakla kan. Sekarang ni aku asyik tengok video, fb, tumblr...dengar orang cakap itu ini, hujah itu ini....no wonder la serabut sangat. kalau baca Al-Quran, baca tafsir je, pun dah cukup bagus. Lagi tenang. Kata-kata manusia, mestilah tak dapat dibandingkan langsung dengan kata-kata Tuhan."

Mungkin lepas ni, tak buka dah fb, tak nak buka tumblr lagi. Dan youtube. Mungkin dah malas baca blog orang lain lepas ni.
Bolehlah fokus kat ujian pulak sekarang.

Kawan lain pula masuk dalam bilik, nak sambung penjelasan dan nasihat dia.

"Sebenarnya, lagi elok kalau kau baca je buku-buku ulama' tu terus. Senang. bagi aku, blog, video, memang boleh serabutkan kepala otak. Semua orang nak tegakkan hujah masing-masing, main petik sesuka hati je, padahal huraian dia cerita pasal benda lain. Bila kau baca buku, kau boleh dapat gambaran penuh. Lagi elok lagi, berguru. Tapi kat malaysia nanti lah.."

Betul juga tu.

lari dari semua benda lain, tulis kat blog sendiri juga best. tak ada orang kacau. dan tak berhasrat nak sebut perkara-perkara berkaitan agama sangat kat sini. ini bukan blog ilmiah, tapi blog seorang gamerz. Nak belajar ilmu agama dari seorang gamerz ke? Tak kan. Cari sendiri lah sumber ilmu yang betul. 

No comments: