javascript:void(0)
Don't believe everything i've said, heck, don't believe anything. Learn to differentiate facts and personal opinions. Do your OWN research, then, CHOOSE what to believe.

Friday, June 10, 2011

Harapan saya : Tenang




Camne nak mula eh?
Exam.

Saya ada banyak pengharapan, dan memandangkan exam pula semakin dekat, maka salah satu harapan saya ialah keinginan untuk tenang.

Tak tahulah macam mana nak cakap, memang ada yang tak setuju kalau saya cakap macam ni : saya lebih prefer Allah bagi saya ketenangan, berbanding Allah bagi saya keputusan gempak dalam exam. Ayat yang lagi-tak-boleh-blah dan mudahkan-orang-judge-saya ialah kalau saya dapat lulus cukup-cukup makan sekalipun, but in turn Allah bagi saya tenang sepanjang masa, apa saya kisah dengan result exam?

Apa yang saya nak cakap kat sini adalah, ya, memang ada yang merasakan pentingnya untuk score dalam exam, nak tunjukkan kecemerlangan umat islam, tak nak timbulkan fitnah kat kita dan macam-macam lagi. Saya cakap, teruskanlah kalau betul itulah yang korang pegang. Sebab kalau betul korang buat semua tu kerana Allah, Allah akan bantu korang dan berikan ganjaran atas segala yang korang buat.

Tapi berhati-hati. Sebab boleh jadi korang sebut je sebab-sebab di atas, padahal still reason untuk korang study bukan sebab Allah. Korang study sebab korang takut fail, korang study sebab korang nak rasa gempak dapat jadi high scorer dan macam-macam lagi.

Jadinya, untuk kali ini saya mintak la, tak nak jadi macam yang lepas-lepas, saya ingin hadapi exam kali ni dengan tenang. Saya nak keluar dari dewan exam seperti takde apa-apa yang berlaku. As if exams are small things in my eyes. Tolongtolongtolongtolongtolong.

Banyak lagi benda dalam dunia ni nak kena fikir, banyak lagi benda dalam dunia ni yang boleh kita buat. Ok mungkin la hidup saya pun ada jugak benda-benda maksiat,dosa, keji, mungkar atau lagha seperti tengok movie, twitter, main game dan sebagainya...tapi still saya tak dapat nafikan adanya benda-benda lain yang rasanya lebih penting daripada exam seperti meningkatkan kefahaman agama atau ilmu agama, menyucikan diri dari sifat mazmumah ke, baca blog orang yang best, mempersiapkan diri ke arah baitul muslim ke (uhuh), tau sedikit sebanyak pasal isu-isu semasa ke yang berlaku, baca/hafal al-quran ke, belajar bahasa arab ke......etc etc etc


Nak harap saya buat semua tu, memang la saya pun tak termampu...tapi di atas antara perkara yang saya rasa lebih penting daripada exam. Saya ingat saya nak start dengan benda paling basic dulu, iaitu bersikap tenang. heheh.
Bunyinya macam alasan, saya tahu, tapi tak adalah sampai tak belajar langsung (walaupun saya percaya itu adalah tenang tahap tinggi sebab dia dah selalu baca sebelum ini) sebab macamana nak tenang kalau tak baca langsung, kan?


Mereka juga ialah yang diberitahu oleh orang-orang (pembawa berita) kepada mereka: "Bahawa kaum (kafir musyrik) telah mengumpulkan tentera untuk memerangi kamu, oleh itu hendaklah kamu gerun kepadanya". Maka berita itu makin menambahkan iman mereka lalu berkata: "Cukuplah Allah untuk (menolong) kami, dan Ia sebaik-baik pengurus (yang terserah kepadaNya segala urusan kami)".
(Ali Imran,3:173)

Hasbunallahu wa ni'mal wakil. Cukuplah Allah bagi kami, dan Dia sebaik-baik pengurus.

Boleh bayang tak, orang cakap kat kita ada sekumpulan gangster yang ganas nak belasah kita tapi bukan setakat kita tak takut,bersikap tenang, malah BERTAMBAH IMAN kita. Damn cool.

Makna tenang (calmness) dari wikipedia:
Calmness is the mental state of being free from agitation, excitement, or disturbance.[1] Calmness can most easily occur for the average person during a state of relaxation, but it can also be found during much more alert and aware states. Some people find that focusing the mind on something external, or even internal, such as the breathing, can itself be very calming. Calmness is a quality that can be cultivated and increased with practice.[2] It usually takes a trained mind to stay calm in the face of a great deal of different stimulation, and possible distractions, especially emotional ones. The negative emotions are the greatest challenge to someone who is attempting to cultivate a calm mind.

Serius best

Saya ingat kepada pembaca yang ingin lebih memahami makna tenang dan mendengar pengisian atau cerita-cerita lebih bermakna dan menarik berkaitan ketenangan bolehlah klik link ini : http://ayuamiza.blogspot.com/2011/05/tenang.html

Lord, give me power to beat this game.

4 comments:

[amiza malik] said...

salam akh,

terima kasih atas promosi pautan ke blog saya. semoga kita sama2 mendapat manfaatnya.

oh ya, salam ketenangan musim peperiksaan dari kaherah.

bittaufiq imtihan and may allah ease your affairs!

Maher said...

salam,
sama-sama, smoga saling mndapat manfaatnya.
trima kasih jgk atas doanya...blog awak pun saya dpt tau sebab aynn nabila ruslan yg bgtau
..

semoga terus menulis!

ieka said...

tenang?? post yang baik dan buat saya tertarik untuk baca... btoy ape yang awk ckp dlm dunia ni bnyk bende kita nk pikir bukan juz pikir exam je..
ape yang dpt saya lihat.. awk nk hadapi sesuatu dalam suasana tenang..walaupun dasar ada rasa gelisah tp ape2 pown ALLAH MAHA PENYAYANg insyaALLAH awk akn peroleh ketenangan itu.. ape2 gud luck.. n buat mcm xde pape.. walaupun time 2 rasa nk nangeh.. relax je.. hehe..

Maher said...

@ieka : saya pun rasa senang kalo awak tertarik nak baca post ni. itulah, semoga saya perolehi ketenangan tuh...tapi tak ada la saya rasa sampai nak nangis kot...huhuh