javascript:void(0)
Don't believe everything i've said, heck, don't believe anything. Learn to differentiate facts and personal opinions. Do your OWN research, then, CHOOSE what to believe.

Sunday, July 18, 2010

Perempuan cantik dan perpaduan.

Sekiranya segala aspek dalam hidup gagal, saya merasakan perkara paling akhir yang tinggal
adalah perpaduan. Saya percayakan perpaduan. Sekiranya seseorang itu kehabisan ikhtiar, saya harap perpaduan, atau persaudaraan masih ada untuk jadi jalan menuju ke destinasi.

Ketuhanan dan kemanusiaan. Semua manusia harus tunduk pada Tuhan, mengabdi kepada-Nya. Kemanusiaan dan perpaduan berkait rapat. Maka, perpaduan berkait rapat dengan pengabdian kepada Tuhan.

Memang kalau satu dunia tidak tunduk kepada Tuhan, maka kita tidak harus turut serta. Namun peraturan Tuhan, pembinaan empayar adalah melalui perpaduan, nabi dibangkitakan di bawah perlindungan kaumnya dan macam-macam lagi.

Sekali lagi, saya sangat sukakan perpaduan. Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh!

Dan ini cerita yang saya dengar daripada seorang rakan saya.

"Petang tadi saya diajak pergi makan sushi. Sebelum itu kena pergi jogging. Suruh datang awal, saya lambat. Suruh jogging, saya jalan kaki. Saya memang mempunyai masalah mengikut peraturan. Seorang penjenayah.

Nak dijadikan cerita, orang kata perempuan di sini memang cantik. Menurut pemerhatian saya, kebanyakan yang saya temui hanyalah makcik-makcik yang pendek dan gemuk. Secara teorinya, majoriti perempuan di sini akan jadi seperti mereka beberapa tahun akan datang. Namun perempuan cantik masih ada. Tak ditemui waktu siang, tapi mungkin boleh jumpa di restoran mahal seperti sushi pada hujung minggu (sushi mahal cam haram) ataupun pada waktu malam. Siang untuk makcik-makcik, malam untuk anak-anak muda. Punyalah pelik.

Cantik menurut takrifan saya (setelah dipengaruhi oleh Barat dan negara-negara Asia Timur seperti Jepun, Korea dan China) adalah muka cantik, kulit licin dan putih, rambut lurus, kurus dan ramping, dan sederhana tinggi. Di Malaysia nak jumpa perempuan cantik boleh kata susah, kalau cantik biasanya memang samada jadi pelakon, artis, model atau pengacara tv. Habis cerita.
Tapi di Malaysia juga ada perempuan yang beragama islam. Muslimah. Mereka pakai tudung. Mereka jaga kelakuan mereka. Mereka jaga pergaulan. Mereka mungkin tak cantik, tapi mereka tahu apa akidah dan kepercayaan mereka. Mereka faham konsep harga diri dan maruah, sopan santun dan sifat malu yang sebenar.

Sekalipun penghargaan tidak diberikan untuk kecantikan mereka tapi penghormatan adalah selayaknya untuk mereka. Jika diselak kembali buku sejarah, even masyarakat bukan muslim yang hidup di bawah naungan empayar islam pun ada yang turut memakai tudung. Sebab apa? Sebab kagum dengan penghormatan yang diberikan kepada muslimah-muslimah. Jadi nak cakap kat lelaki-lelaki kat luar sana, kalau buka topik perempuan yang mana cantik, tak payah cerita la, sampai bila pun tak habis :- masing-masing dengan takrifan sendiri, tapi janganlah lupa untuk guna otak dan berikan penghormatan yang sewajarnya kepada muslimah-muslimah. Dan anda pun pastinya bersetuju bukan yang merekalah 'wife material' yang sebenar, bukan perempuan cantik macam model iklan yang kadang-kadang kita terjumpa, atau tak pernah terjumpa pun seumur hidup kita.

Kemudian teruskan hidup masing-masing. Lelaki yang suka cuci mata survey permpuan cantik tak usah bermimpi nak dapat 'wife material' melainkan dia kena bersihkan diri dia dahulu. Dan perempuan yang dahlah tak cantik, karakteristik muslimah pun fail, lagilah tak tahu nak cakap apa. Pandai-pandailah. "

jadi pengajaran yang saya dapat dari cerita kawan saya di atas dan untuk kena tajuk artikel picisan ini - perempuan cantik boleh jadi simbol perpaduan, tetapi perpaduan tersebut takkan bertahan lama.

No comments: