javascript:void(0)
Don't believe everything i've said, heck, don't believe anything. Learn to differentiate facts and personal opinions. Do your OWN research, then, CHOOSE what to believe.

Tuesday, August 3, 2010

Bertapa di Malaysia sehari lebih baik dari 1000 hari berada di Volgograd Rusia

Cewah.

Sebenarnya tajuk di atas memang tidak masuk akal sama sekali. Tidak perlu dirasionalkan dan dikupas.

Selamat tinggal Volgograd dan Malaysia pun mengucapkan selamat datang kepada saya.

Gila. Perjalanan dari Volgograd ke Malaysia mengambil masa selama 4hari. Dalam perjalanan tersebut banyak dugaan yang dialami. Samada saya gagal atau lulus dalam dugaan tersebut, itu merupakan cerita yang orang lain tak perlu tahu.

Bermula pada 5petang hari Rabu, bertolak ke Moscow menaiki keretapi selama lebih kurang 21jam. Musim panas. Lelaki Rusia akan mengamalkan polisi buka baju dan sesiapa sahaja; lelaki atau perempuan lebih senang memakai shorts lebih-lebih lagi anak-anak muda. Sedikit tercabar di situ. Dengan mata biru yang berkilau-kilau....#$$%%$@@
Saya makan bihun, nasi goreng, sandwich...tapi tak satupun makanan tersebut saya sediakan. Saya beruntung kerana dikelilingi oleh manusia-manusia yang pemurah, berhati baik.


Terus tiba di Moscow 2ptg hari Khamis. Penerbangan kami dijadualkan pada pukul 3ptg hari Jumaat. Kami bermalam di penempatan khas yang terletak di stesen keretapi dengan kos sebanyak 900rubel. Di sinilah hp Ezuwan hilang dicuri Russian man. Sepatutnya kehilangan hp yg menyimpan kenangan selama 4 tahun di Rusia dapat membuatkan sesiapa sahaja menangis tapi dia tetap tak nangis. Mungkin dia akan nangis di rumah nanti. Semasa kejadian itu berlaku, Nazrul dan Zul sempat lagi berborak dengan pencuri tersebut.

"Kenapa budak ni tidur kat katil ni? Sambil menuding ke arah Ezuwan)",tanya pencuri tersebut kepada Nazrul dan Zul.

Nazrul dan Zul kebetulan tengah mamai pada ketika itu tidak terfikir tentang kemungkinan bahawa pencuri tersebut telah pun menyeluk hp si mangsa. Kejadian berlaku pada pukul 7pg lebih kurang.

Malang memang tak berbau.

Bertolak pada pukul 3ptg waktu Moscow (7mlm waktu tempatan - bila saya kata tempatan saya merujuk kepada tanah tumpahnya darah saya iaitu Malaysia) dan tiba di Malaysia pada pukul 3ptg esoknya. 24jam tolak transit di Doha 7jam jumlahnya adalah 17jam dari Moscow ke Malaysia.

Dalam penerbangan dari Moscow ke Doha, pun ada benda menarik berlaku. Ezuwan diapit oleh dua lelaki kaya dan personaliti yang sangat menarik - panjang ceritanya, malas nak tulis. Sementara itu saya pula diapit oleh seorang model dan seorang lagi engineer. Lelaki dan perempuan, kedua-duanya Russian. Ugh, terkadang mereka berborak sesama mereka dalam bahasa Rusia dan ternyata penguasaan bahasa saya sangat lemah. Sangat rendah diri rasanya. Tambah lagi saya memang kaku kalau berada berdekatan dengan wanita ajnabi.

Sampai di Malaysia.

Malaysia memang lagi sejuk daripada Volgo. Saya yang tidak sabar-sabar menyertai Summer Camp, menyertai kawan-kawan melawat masjid KLIA, akhirnya terpaksa membatalkan hasrat tersebut apabila mendapat tahu saya perlu menjalani latihan memandu. Saya telah mengecewakan diri saya sendiri dan rakan-rakan. Maafkan saya rakan-rakan.


Bila dah sehari menjalani latihan memandu 2jam, kalau saya tahu sekacang ini pastilah saya menangguhkannnya ke hari lain. Tapi mungkin saya belum berlatih bawa kereta di jalan raya lagi hanya berlatih parking, tiga penjuru dan naik bukit.

Aduh. Sebab balik lambat jadi tak dapat tgk Mustas kahwin atau Khalid kahwin. Sedihnya. Ya, saya mungkin tak akan berkahwin dalam masa terdekat ini tapi sekurang-kurangnya berilah saya peluang untuk makan nasi minyak kenduri member. Ah VolgMU.


Selain dugaan perempuan cantik dalam perjalanan ke Malaysia dari Volgo, kami juga diuji dengan sejuknya air-cond transit Qatar. Ada juga kisah McD, sprite, fanta, coca-cola. Di Malaysia pun macam itu juga - McD, sprite. Sayalah orang yang cakap tak serupa bikin. Cis. Bedebah.
Sumber :www.inminds.com/boycott-brands.html
p.s : Tak nampak KFC dlm list, agaknya boleh makan kot?

Jadi itulah apa yang dapat saya ceritakan dalam post kali ini yang bertajuk :
Bertapa di Malaysia sehari lebih baik dari 1000 hari berada di Volgograd Rusia

2 comments:

Ili Nadhrah said...

wahh~ awak pandai menulis. :)

Anonymous said...

memang la maher superb menulis...
'beliau" mirip lagenda penulis
Russia yang terkenal PUSHKIN...

teruskan menulis wahai Pushkin Jr.