javascript:void(0)
Don't believe everything i've said, heck, don't believe anything. Learn to differentiate facts and personal opinions. Do your OWN research, then, CHOOSE what to believe.

Tuesday, January 31, 2012

Kepelbagai pendapat dan jemaah. Bergaduh di Youtube.



Sekarang kat dunia ni, banyak sangat perselisihan. Banyak juga jemaah yang ada untuk memperjuangkan islam. Siapa benar, siapa salah? Adalah soalan yang rumit. Sesetengah jemaah menghalang pengikutnya dari berfikir terus tentang perkara ini. namun bagi saya, always keep your options open. Sentiasa bersedia, sentiasa minta petunjuk dari Tuhan, sebab kita tak tahu tentang banyak perkara. Boleh jadi benda yang kita pegang selama ini sebenarnya merupakan satu kesalahan ataupun silap faham.



Kredit to Pena Maya.


"Ya Allah, Tuhan Jibril, Mikail dan Israfil, Dzat yang menciptakan langit dan bumi, Dzat yang Maha Mengetahui yang ghaib dan yang terlihat, Engkau memberikan hukum kepada para hambamu dalam permasalahan yang mereka perselisihkan, maka tunjukilah kami dalam setiap perkara yang kami perselisihkan menuju kebenaran dengan izinmu, sesungguhnya Engkau memberikan petunjuk kepada jalan yang lurus."


Tunjuklah Ya Allah, jalan mana yang betul, jalan mana yang Kau redhai.

Kita tidak meletakkan pergantungan kita dengan mana-mana jemaah, dengan mana-mana ustaz atau syekih.


"Wahai Yang Membolak-balikkan hati, tetapkanlah hatiku atas agama-Mu."



Bergaduh di youtube

LOL. Sebenarnya tak adalah gaduh mana kat youtube, tapi sedikit sebanyak saya rasa terkilan pun ada. Tapi banyak lagi benda saya boleh buat selain fikirkan pasal benda tuh. Ceritanya macam ni. Saya pergi youtube, lepas tu saya tengok video youtube di bawah ini :



Saya merasakan ada beberapa perkara yang saya rasa tak kena, dan saya nak kepastian. maka saya pun tanyalah...

Saya                          :    maaf ye, ada apa dalil ke yg back up bahawa jika solat subuh sama dgn solat jumaat, Allah akan bg kekuatan ekonomi? statement ini sy rasa bahaya jika tidak ada ayat quran ataupun hadis yang back up benda ni...jgnlah kita mngatakan sesuatu yg kita tidak tahu...

Mrtheallshared              :   ad taalim ckp psl bnd nih... wallahu'alam..... dalil atau hadis wallahu'alam... kalau salah tlg betulkan ye =)
thx2
May Allah bless u =D


OK fine, kalau dia dah cakap macam tuh. Saya malas nak tanya dalam-dalam lagi....
Kemudian ada orang lain pulak yang nak tambahkan sekali...

dmfhusaini94             :    jelas,terang dan nyata allah dah berfirman:"barangsiapa yang bersyukur,aku akan tambahkan nikmat kepadanya..dan barangsiapa yang kufur,igtlah azab ku amatlah pedih.."
perumpamaan solat jumaat digunakan adalah krn sudah menjadi uruf dan adat bahawa makmum pada solat jumaat itu adalah ramai...


*sambungan...allah juga telah menciptakan burung yg mula mencari mkn d awal pagi menandakan berpagi-pagi m'cari rezki itu adalah fitrah dan dituntut..jika kita memulakan hari dgn bersyukur kpd allah scre b'jmaah..maka sudah tentulah allah akan menambahkan rezki kpd kite dan secara x lgsung ekonomi akan lebih kukuh....sekadar berkongsi...


Saya bila masuk bab-bab main sedap je analogikan dengan benda-benda lain, lepas tuh buat teori sendiri dan menjadikannya sebagai suatu kesimpulan yang pasti dalam agama, saya menjadi agak tak keruan di situ. Saya rasa benda ni sama lah macam kita kata, Allah haramkan babi sebab babi ni ada penyakit ataupun sebab babi nih sejenis binatang yang memang jenis tak cemburu langsung, jadi kalau kita makan, sedikit sebanyak kita akan berperangai macam babi.

Tentang perangai macam babi tuh, saya tak nafikan, mungkin ada kebenarannya, ditulis oleh Ibn Qayyim sendiri. (tapi Ibn Qayyim tidak mengatakan itu adalah sebab kenapa Allah haramkan babi) Namun menjadikan perkara-perkara sedemikian sebagai sebab sebenar Allah mengharamkan babi adalah tidak tepat. Sebab Allah atau nabi tak pernah mengatakan secara spesifik. Cukup kita meyakini bahawa setiap yang diperintahkan itu ada hikmahnya. Sebab kalau kita kata macam tuh, macam mana kalau suatu hari nanti makan babi konfem tak kena apa-apa penyakit. Adakah masa tuh babi dah jadi halal? Of course TIDAAAAKKKKK!!!!

Maka saya pun balas balik, mungkin dalam keadaan agak emo.

Saya              :    sy rasa lebih elok jika disebutkan " sesiapa yg mensyukuri nikmat Allah, Allah akan menambah nikmat"....simple. kita tak perlu menambah satu teori baru atau menganalogikan dengan burung misalnya....ye kite spatutnye belajar kesungguhan burung, atau mgkin rutinnya, tp still kita tidak blh mngatakan secara spesifik...semayang pagi2 ramai2 dpt kelebihan sekian sekian.....kalau betul buat benda tuh ada kelbihan sekian...dah lama Allah bgtau dlm Alquran ataupun nabi sebut dlm hadis


sy betul2 mintak maaf kalau sy terkasar bahasa...(sambungan kedua)...kalau kita nak main amik apa yg burung buat atau binatang buat semata-mata...mcmana pulak kalau kes ini : kelawar mencari makanan pada waktu malam? memerang, burung hantu....adakah kita nk ckp bersyukur beramai2 pd waktu malam pula...solat magrib dan isyak?

Tiba-tiba saya kena bantai pulak dengan bro yang upload video ini..

Mrtheallshared            :   bkn teori barula mmg ad... Ya Allah.. dlm vdeo itu huraian drpd slps bacaan taalim masjid sy
ad seorang imam (xigt nmnya spe) katanya 'kita sibuk bergaduh tntg hal furuk, tp pd masa yg sama org islam yg lain sibuk disembelih oleh orang kafir"
kte gaduh2 psl hal bnmd yg betul wtp.. slm hal fiqah mmg byk pndpt. klu sy bc pndpt ni awk pulak bc pndpt ni pastu klu kte brdua pndpt x sama mulala bang2
"tgglkan lah prtgkaran wlupun ia benar dan dibina sebuah mahligai utkmu di pinggir syurga"


perumpamaan itu Allah jadikan utk org memikirkan kekuasannNya..
byk kelebihan yg tersirat prlu dikaji.. cnthnya mcm kelebihan scientific... Rasulallah pernah mghalang sahabt utk meniup air yg panas namun rasulallah xberitahu mengapa beliau menyuruh berbuat demikian.. tp apbila dikaji rupanya apbila H2O bcmpur dgn CO2 terhasilnya toksik... so byk faedah yg diserahkn utk kte berfikir n kaji..


so jgn nk gne kan st perumpaan yg disebutkan di ats as alasan yg kelebihan solat isyak n maghrib xde kelebihan yg sama..... kte kena gne akal utk berfikir bkn utk bang2 org... tlg stop smpai cni.. sy akn tny ustaz lps ni.. settle k jgn gaduh//
sy x spttnya reply bnd nih.. silaturrahim itu wajib utk dijaga..pliz2.. jgn gaduh//
tp saya nk tegaskan lg ucapan psl kekuatan ekonomi ini kuar dr mulut seorang tabligh yg brnm "kamzani"


klu anda xde penyelesaian jgn buat situasi lg teruk..
kte sama2 jahil k..
salam ukhwah =D


Saya lepas dia dah hantar komen pertama saya dah tak baca dah...tapi beberapa hari kemudian saya baru perasan ada message dalam inbox saya. (komen terakhir di atas). Saya pun balaslah balik...

Saya           :   sy bkn nk brlagak pandai, tp pentingnya kita teliti dlm nak mngatakan ssuatu...brape ramai org mndakwa diri mereka ustaz, last2 bg pntafsiran yg salah brkaitan alquran dan hadis nabi. contoh (ayat quran jika kamu cintai Allah, ikutilah aku...ada ustazah pg ckp ikut die..) tk ke salah tuh?


Mrtheallshared            :   xnak gaduh =D
May Allah bless u my ikhwan =D
assalamualaikum =)

Saya             :   waalaikumussalam bro =D


http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=L3dCUN1-DXo
(video di atas)


sama-samalah kita amalkan doa ni ye..=)


Habis cerita. Tapi apa-apa pun, yang buat video jawatan kosong tuh, budak lagi pun, pelajar sekolah menengah. Suatu usaha yang baik. Macho pun macho jugak saya tengok....layan...continue subscribe, no problemo.

Friday, January 27, 2012

Sayangi Keluarga. Sayangi Malaysia.

Sebenarnya kadang-kadang rasa bosan bila cuti. Tapi semalam atau kelmarin, saya melihat gambar-gambar yang ada dalam simpanan saya. Jadikannya slideshow, dengan paparan skrin sebesar 19 inci dan berlatarbelakangkan lagu, saya merasakan mungkin ini adalah sesuatu yang patut dilakukan once in a while. Ugh rojak betul bahasa, entah apa ayat yang sesuai sepatutnya digunakan untuk gantikan once in a while.

Ada gambar-gambar masa first year, second year dulu-dulu. Kawan-kawan datang bilik untuk tengok sekali dan kami gelak macam gila. Dulu muka budak, sekarang dah muka dewasa. Dulu gemuk sekarang kurus. Dulu gaya macam perempuan kampung yang ayu, sekarang perempuan moden yang elegan.

Walaupun masa yang berjalan, sekalipun kebiasaannya mematangkan kita dan sedikit sebanyak membuatkan kita mengakui bahawa kita semakin dewasa, kita tidak dapat tidak menafikan bahawa ada sesuatu yang tak akan dapat kita cipta kembali. Kita akan tetap kehilangannya.

Naivety, innocence. Naif. Saya tengok sekejap tadi, antara perkataan yang menggambarkan apa itu naif (naive dalam English) ialah : unpretentious, unsophisticated, innocent, virgin, inexperience, childlike, clueless, immature, simple-minded.

Kita kehilangannya. Kita dah tak lagi reti untuk tidak berpura-pura, sebab kita tak boleh ceritakan semua perkara yang terlintas dalam hati kita. Kita semakin kompleks dalam menyelesaikan masalah hidup. Kita tidak lagi innocent, sebab kita sudah tahu perkara itu salah, namun kita masih meneruskan kesalahan-kesalahan kita. Kita sudah tidak dara (LOL) sebab kita sudah dicemari dengan pelbagai perkara. Kita dah timba banyak perngalaman sekarang. Kita bukan lagi kanak-kanak yang langsung tak tahu apa yang berlaku di sekeliling mereka, yang tidak matang dan simple-minded. Yang jujur dengan diri mereka sendiri.

Cut the crap, tukar terus kepada topik lain.

Sayangi keluarga

Sebenarnya semasa tengok gambar-gambar tersebut, ada juga gambar-gambar yang diambil semasa pulang ke Malaysia. Buat homesick saja. Pada mulanya berfikir, malas nak letak gambar-gambar agak bersifat peribadi di sini, tapi last-last fikir : ah aku kisah apa? Lantaklah ada orang cair atau inferior atau jatuh ke dalam jurang keputus-asaan yang berpanjangan, as long as it feeds my ego. Feed my ego, feed my ego. I am powerful!

Ok maaf. Saya sedang cuba menyelami perasaan lelaki-lelaki kacak, perempuan-perempuan cantik, mungkin artis-artis pujaan ramai di luar sana yang menjadikan orang-orang lain sebagai 'makanan' mereka. Sumber keyakinan diri mereka adalah daripada 'pujaan' orang ramai, 'penyembahan-penyembahan' yang dilakukan oleh orang lain (over gila sebut penyembahan). Saya rasa teori ni tepat. Dan bayangkan pula, keadaan di mana, ribuan orang telah menyerahkan hati mereka kepada seorang artis ini, dan kemudian artis ini meremukkannya, sambil mentertawakan kebodohan mereka. Pergh, kesian. I feel for you, bros sekalian.

Ok la. Terus letak gambar-gambar best.


Adik-adik saya memang macho-macho. Keep up bros!



Saya yang sedang rajin membaiki rantai basikal adik saya. Sebenarnya ayah saya yang suruh. Tapi last-last saya buat kerja separuh jalan, ayah saya jugak yang settlekan kasik habis. ZZZZZ.



Sorang je yang tak macho. Hantu pocong!





Saya juga miliki sedara-mara yang kiut miut.




Emak dan Wan.


Ayah
Saya rasa ayah saya banyak memainkan peranan dalam pembentukan diri saya, karakter-karakter yang saya miliki. Ini pandangan peribadi, saya tak tau apa pandangan emak atau ayah saya.

Terkadang saya fikir, apakah saya sudah bersedia mempunyai keluarga sendiri? Saya hanyalah budak yang suka lepak dan gelak bila member buat lawak. Malas. Emo. Buat kerja separuh jalan. Ada hingus. Ego. Fikir diri bagus. Suka perempuan. Pandai cakap, tak reti buat. Lembik.

Ok cukuplah kata-kata cacian dan hinaan ini. Kena neutralkan balik.

I am powerful. I am seriously powerful. Imperfection is beautiful. Saya adalah alpha male. (lol). Saya ada kehidupan sendiri. Tanggungjawab sendiri. Kalau jatuh saya akan bangun balik. Jatuh tujuh kali, berdiri lapan kali. Percayakan Tuhan; kuasa-Nya, penentuan-Nya, kebaikan-Nya, rahmat-Nya sekalipun Dia juga adalah Tuhan yeng memberikan pembalasan kepada setiap perbuatan buruk, Yang telah menentukan penghujung bagi setiap manusia sebagai ahli syurga ataupun ahli neraka.


Sayangi Malaysia

Di bawah pula ialah gambar-gambar di Malaysia.
Merindui tempat kelahiran dan tempat kita membesar.


KTM sentul

Roti nan dengan ayam tandoori

Stesen komuter kot

KFC Sentul yang pekerjanya terdiri daripada OKU

Makanan sedap lagi

UIA

Masjid Shah Alam


Bazar Ramadhan dekat dengan markas Pas dalam kampung padang balang, sentul

Entah mana ntah ni. Dekat-dekat chow kit?

Padang sekolah rendah

Surau tempat mengaji (yang sudah sangat moden berbanding dulu)

Pemandangan dari depan rumah


Monday, January 23, 2012

Koleksi Kisah-kisah Sedih


Saya tujukan kisah-kisah ini kepada semua orang. Saya rasa perkara ini boleh dijadikan hujah bagi orang-orang yang menyokong Brotherhood and Sisterhood. Bahawa kelompok lelaki haruslah sentiasa bersama mereka, kelompok perempuan dengan kelompok mereka....


Ada kisah bagaimana seorang isteri boleh jatuh hati dekat kawan suaminya, setelah bertahun kahwin, hari demi hari kebenciannya terhadap suaminya makin mendalam. Ada juga kisah bagaimana pasangan suami isteri bergaul bebas dengan pasangan suami isteri yang lain. Kisah bagaimana seorang lelaki, yang sudah beristeri, solat lima waktu pun, masih lagi gagal untuk elak dari jatuh hati kepada isteri orang. Bagaimana seorang budak perempuan membesar melihat ayahnya yang pantang tengok perempuan, gilakan perempuan - kemudian suatu masa emaknya sendiri melihat perbuatan keji ayahnya di rumah itu sendiri...kanak-kanak itu membesar menjadi seorang yang sangat bencikan laki-laki.

Dipetik dari http://islamqa.info/en/ref/1200

Victims of mixing… True stories

Lost hope

Umm Muhammad, a mature woman over the age of 40, tells her story.

I lived a life of modest means with my husband. There was never any closeness and harmony, and my husband did not have the kind of strong personality that a woman would hope for, but his good nature made me overlook the fact that I was the one who was responsible for most of the decision making in the family.

My husband often used to mention the name of his friend and business partner, and he would talk about him in my presence, and I often used to meet with him in his office which was originally part of our apartment. This went on for many years, until circumstances led to us exchanging visits with this person and his family. These family visits were repeated and because of his close friendship with my husband, we did not notice how the number of visits increased and how many hours a single visit would last. He often used to come on his own to sit with us, me and my husband, for long visits. My husband’s trust in him knew no bounds, and as days passed I got to know this person very well, and saw how wonderful and decent he was. I began to feel a strong attraction towards this man, and at the same time I began to sense that the feeling was mutual.

Things took a strange turn after that, when I realized that this man was the kind of person I had always dreamed about. Why had he come along now, after all these years? The more this man’s status increased in my eyes, the more my husband’s status diminished. It was as if I had needed to see the beauty of his character in order to discover how ugly my husband’s character was.

The matter between this person and myself did not go beyond these persistent thoughts which were occupying my mind night and day. Neither he nor I ever voiced what we felt in our hearts… until today. Yet despite that my life is over and my husband is little more than a weak man with no self-esteem. I hate him and I do not know how all this hatred towards him started to boil over. I wonder how I put up with him all these years, bearing all these burdens by myself, facing life’s problems on my own.

Things got so bad that I asked him for a divorce, and he divorced me at my request. After that he became a broken man. Even worse than that is that after my marriage was wrecked and my children and husband were devastated, problems arose in this man's family. His wife, with her feminine intuition, realized what had been going on in his heart of hearts, and his life became hell. She was overwhelmed with jealousy to the extent that one night she left her house at 2 a.m. and came to attack my house, screaming, weeping and hurling accusations. His marriage was also about to collapse.

I admit that the lovely gatherings which we used to enjoy gave us the opportunity to get to know one another at a time that was not appropriate at this stage in our lives.

His marriage has been wrecked and so has mine. I have lost everything, and now I know that my circumstances and his will not permit us to take any positive step towards coming together. Now I am more miserable than I have ever been, and I am looking for illusionary happiness and lost hopes.

Tit-for-tat

Umm Ahmad tells us:

My husband had a group of married friends, and because of our close friendship with them, we used to get together with them once a week in one of our houses, to enjoy an evening of chat.

Deep down in my heart I was never really comfortable with the atmosphere in which we would have dinner, sweets, snacks and drinks of juice accompanied by waves of laughter because of the jokes and chit-chats that often went beyond the bounds of good manners.

In the name of friendship, the barriers were lifted and every now and then one would hear suppressed laughter between a woman and the husband of another woman. The jokes were too much, dealing – with no sense of shyness –with sensitive topics such as sex and women’s private matters. This was usual and was even accepted and regarded as desirable.

Although I indulged in these things along with them, my conscience made me feel guilty. Then the day came when it became quite clear just how ugly and filthy this atmosphere was.

The telephone rang, and I heard the voice of one of the friends in this group. I said hello to him and apologized that my husband was not home. He replied that he knew that, and that he was calling to speak to me! After he suggested starting a relationship with me, I got very angry and spoke harshly to him and cursed him. All he could do was laugh and say, “Don’t try and show these good manners to me; go and check on your husband’s good manners and see what he is doing…” I was devastated by what he said, but I pulled myself together and said to myself, this person is only trying to cause the break up of your marriage. But he succeeded in planting the seeds of doubt concerning my husband.

Shortly after that, the major disaster struck. I discovered that my husband was cheating on me with another woman. It was the matter of life or death as far as I was concerned. I found my husband out and I confronted him, saying: “You are not the only one who can have a relationship. I have received a similar proposition.” And I told him all about his friend. He was stunned and absolutely shocked. (I said:) “If you want me to respond in kind to your relationship with that woman, then this is for that, tit-for-tat.” This was a huge slap in the face for him. He knew that I did not intend to do that in reality, but he realized the great disaster that had befallen our lives and the immoral atmosphere in which we were living. I suffered a great deal until my husband finally left that loose woman with whom he was having a relationship, as he admitted to me. Yes, he left her and came back to his family and children, but how can I ever feel the same towards him as I used to? Who will restore respect for him in my heart? This huge wound in my heart is still bleeding out of regret and rage at that filthy atmosphere; it still bears testimony to the fact that what they call innocent get-togethers are in reality anything but innocent. My heart still begs for mercy from the Lord of Glory.

Intelligence can also be a temptation (fitnah)

‘Abd al-Fattaah says:

I work as the head of department in one of the big companies. For a long time I admired one of my female colleagues, not for her beauty, but for her serious attitude towards her work, her intelligence and her excellent achievements – in addition to the fact that she was a decent and modest person who focused only on her work. This admiration turned into attachment, and I am a married man who fears Allaah and never misses any obligatory prayer. I expressed my feelings to her and she rebuffed me. She is married and has children as well. She sees no reason why I should have any kind of relationship with her, whether it be friendship, as work colleagues or based on admiration… etc. Evil thoughts come to me sometimes, and deep down I wish that her husband would divorce her so that I could get her.

I started to put pressure on her at work and put her down in front of my bosses. Perhaps this was a form of revenge on my part, but she accepted it with good manners and did not complain or comment. She works and works; her performance speaks of her quality, and she knows this well. The more she resisted me, the stronger my infatuation grew.

I am not a person who is easily tempted by women, because I fear Allaah and I do not overstep the mark with them and go beyond what is required by my work. But this woman attracted me. What is the solution?… I do not know.

Baby ducks know how to swim

N.A.A., a nineteen-year-old girl, tells us:

At that time I was a little girl. My innocent eyes watched those evening get-togethers when family friends would meet in the house. What I remember is that I could only see one man, who was my father. I watched him as he moved about the room, how his glances would devour the women present, looking at their thighs and chests, admiring this one’s eyes, that one’s hair, the other’s hips. My poor mother had no choice but to take care of these get-togethers. She was a very simple lady.

Among the women present there was one woman who would deliberately try to attract my father’s attention, sometimes by coming close to him, and sometimes by making enticing movements. I would watch this with concern, whilst my mother was busy in the kitchen for the sake of her guests.

These gatherings stopped suddenly and I tried, young as I was, to understand and make sense of what had happened, but I could not.

What I remember was that my mother collapsed completely at that time, and she could not stand to hear my father’s name mentioned in the house. I used to hear mysterious words whispered by the adults around me: “Betrayal… bedroom… she saw them with her own eyes… despicable woman… in a very shameful position…” etc. These were the key words which only the adults could understand.

I grew up and came to understand, and I bore a grudge against all men. All of them were treacherous. My mother was a broken woman and accused every woman who came to us of being a man-snatcher who wanted to make my father fall into her trap. My father hasn’t changed. He is still practising his favourite hobby of chasing women, but now he does it outside the home. Now I am nineteen years old and I know lots of young men. I feel great pleasure in taking revenge on them, because every one of them is an exact copy of my father. I tempt them and entice them, without letting them get anywhere near me. They follow me in gatherings and in the marketplaces because of my movements and deliberate gestures. Sometimes my phone never stops ringing and I feel proud of what I do to avenge the sex of Hawwa’ and my mother. But sometimes I feel so miserable and such a failure that it almost chokes me. My life is shadowed by a huge dark cloud, and its name is my father.

Before it is too late

S.N.A. tells of her experience:

I never imagined that my work circumstances would force me to be in contact with the opposite sex (men), but this in fact is what happened…

In the beginning, I used to cover and screen myself from men by wearing niqaab (face-veil), but some of the sisters advised me that this dress was attracting more attention to my presence, and it would be better for me to take off the niqaab, especially since my eyes were somewhat attractive. So I removed the cover from my face, thinking that this was better. But by continuing to mix with my colleagues, I discovered that I was the odd one out because of my antisocial attitude and my insistence on not joining in the conversation and chatting with others. Everyone was wary of this “lone-wolf” woman (as they saw me), and this is what was stated clearly by one person who affirmed that he would not want to deal with such a snooty and stand-offish character. But I knew that I was the opposite, in fact, and I decided that I would not oppress myself and put myself in a difficult position with my colleagues. So I started to join in their chats and exchanges of anecdotes, and they all discovered that I could speak eloquently and persuasively, and that I could influence others. I could also speak in a manner that was determined yet at the same time was attractive to some of my colleagues. It was not long before I noticed some changes in the expression of my direct supervisor; with some embarrassment, he was enjoying the way I spoke and moved, and he would deliberately bring up topics in the conversation where I would see that hateful look in his eyes. I do not deny the fact that I started to entertain some thoughts about this man. I found it astonishing that a man could fall so easily into the trap of a woman who was religiously committed, so how must it be in the case of women who adorn themselves and invite men to commit immoral actions? In fact, I did not think of him in any way which went beyond the bounds of sharee’ah, but he did occupy a space in my thoughts for quite some time. But soon my self-respect made me reject the idea of being a source of enjoyment for this man in any way, shape or form, even if it was only psychological in nature, and I stopped getting involved in any kind of work that would force me to sit alone with him. In the end, I reached the following conclusions:

1- Attraction between the sexes can occur in any circumstances, no matter how much men and women may deny that. The attraction may start within the bounds of sharee’ah and end up going beyond those bounds.
Even if a person protects himself (by marriage), he is not safe from the snares of the Shaytaan.
3- Even though a person may be able to guarantee himself and he works with the opposite sex within reasonable limits, he cannot guarantee the feelings of the other party.
Finally, there is nothing good in mixing and it does not bear fruit as they claim. On the contrary, it corrupts sound thinking.

Sunday, January 22, 2012

Lepat (Ismail Ariffin), Aishah Jane Brummit, Sunni Sazali, Siti Aminah, Azali


Sedang saya tengok-tengok youtube, saya terserempak dengan video di bawah, iaitu video kanak-kanak comel bercakap bahasa Melayu. (youtube memang best, boleh buat anda sesat entah ke mana-mana, padahal asal-asalnya tengok foreigner berbahasa Melayu)



Saya selak juga beberapa komen di bawah video itu, dan saya kemudiannya tertarik dengan komen berikut :

hye abg lepat..baru terjumpe vlog ni...sweet..dulu folo gak kes abg lepat tu...tp pastu senyap jek..skang abg lepat da ada keluarga baru..anak2 yg kiut gilerrrrrrrrrrrrrrrrrrr...jele­s sgt dgn kecomelan n kepetahan anak2 abg lepat..hehe.
pernah terserempak ngn abg lepat ms kat KL dulu...yearssss ago..just sempat say hye jek..
semoga berbahagia dunia akhirat ye..
doa org teraniaya dimakbul allah..insya allah...

Apakah? Ini anak siapa? Lepat? Siapa lepat? Apa kes Lepat ini sebenarnya?

Ini menggerakkan skill detektif saya untuk mengkaji lebih dalam tentang kes ini. Saya pun google la, Siti Aminah, Lepat, Sazali.

Searching and googling for answers, i can do it all day kalau sesuatu topik tu sangat-sangat menarik!!

Ternyata pencarian saya tak sia-sia. Ini adalah berita yang menarik! Kisah Lepat dulu rupa-rupanya saya pernah baca dulu di Mastika....bagaimana Lepat, seorang pelukis, berkahwin dengan orang putih dan kemudiannya berlaku konflik, berebut hak penjagaan anak, diculik dan sebagainya. Sudah 13 tahun berlalu sejak kisah ini mendapat perhatian Mastika..

Bahawa dalam dunia ini ada pelbagai cerita...mungkin cerita-cerita itu pernah kita dengar semasa kecil dahulu, namun apabila sudah dewasa, kita jumpa atau dengar lagi cerita itu, cerita itu pasti akan jadi lebih menarik. Faktor masa dan usia menambahkan 'kesenian' buat semua jenis cerita, biar se'simple' mana pun satu-satu cerita itu. Is it true that time heals everything? Zasss!

Ok saya tak ada masa nak tulis banyak, saya hanya akan copy paste sahaja.

Dipetik dari http://kechiksempoi.blogspot.com/2011/03/kisah-lepat-pelukis-jalanan.html

Kronologi kes Lepat :

-Perkahwinan dahulu antara Ismail Arifin (Lepat) dengan Jane Brummit @ Aishah Jane Abdullah mendapat zuriat (seorang anak yang bernama Sunni Sazali yang dilahirkan di Malaysia)
Februari 1996 – Aishah larikan Sunni ke England kali pertama sebelum Lepat membawa anaknya ke Amsterdam dan kemudian pulang ke Pulau Pinang pada bulan Oktober 1996


-Pada 1 April 1997, mahkamah berkenaan mengeluarkan perintah membenarkan Aishah bertemu Sunni setiap pagi Sabtu di pekarangan Balai Polis Lebuh Pantai, Georgetown selepas rumah tangga pasangan itu mengalami keretakan


-5 Julai 1997 – Sunni dilarikan Aishah buat kali kedua semasa dalam Custody Makhamah Syariah Pulau Pinang dengan menyeberangi sempadan di pintu Bukit Kayu Hitam
Kes ini menjadi rumit kerana keluarga Jane Brummit berjaya mendapatkan perintah Mahkamah Crown di Winchester pada Ogos 1997 supaya Ismail Ariffin memulangkan semula Sunni. Jane kemudian pergi ke Malaysia bagi mendapatkan hak penjagaan ke atas Sunni daripada Mahkamah Syariah Pulau Pinang. Kes penjagaan anak itu ditangguh pada bulan Jun 1997.


-Pada laporan akhbar 18 Mac 2010 (berita Harian), melalui kenyataan Ketua Polis Negara pada masa itu polis tidak pernah menutup kertas siasatan kes bekas isteri pelukis potret, Ismail Ariffin atau Lepat, Aishah Jane Brummit yang melarikan anak mereka, Sunni, ke England, 13 tahun lalu
Tiga belas tahun lalu, Aishah melarikan anak hasil perkongsian hidup dengan Lepat, 42, selepas pertemuan dengan anaknya atas perintah Hakim Mahkamah Syariah Pulau Pinang, Othman Ibrahim.
Pada 1 April 1997, mahkamah itu mengeluarkan perintah membenarkan Aishah bertemu Sunni, setiap Sabtu di pekarangan Balai Polis Lebuh Pantai, Georgetown. Namun, Aishah mengambil kesempatan itu untuk melarikan Sunni ke England menerusi sempadan negara di Bukit Kayu Hitam.


-Ketika itu, polis menjalankan siasatan kes berkenaan mengikut Seksyen 363 Kanun Keseksaan, iaitu culik daripada penjagaan yang sah dan jika sabit kesalahan boleh dipenjara sehingga tujuh tahun.

Sunni Sazali semasa kecil


Sunni dah besar


Dipetik dari http://purplelurve11.blogspot.com/2011/12/lepat-and-kids.html

"You know what I FOUND???


Sunni now lives with his mom, Aishah Brummit, in the UK. Not sure whether it's Devon or Bristol but it's in the UK, for sure. And...Sunni is the member of Jukebox Juniors!!! Do you know Jukebox Juniors?? They are one of the best dance group who participated in first UK's Got To Dance! Wow!!!! Dah 16 tahun rupanya dia nie...


Muka pun ada iras-iras Lepat, kan?!"

Sunni 16 tahun

Jadi apa yang berlaku dengan lepat sekarang?
Dipetik dari http://lugieamir.blogspot.com/2010/11/siti-aminah-smile-fr-german.html

Lepat bersama isteri

Jadi Lepat dah pun berkahwin dengan perempuan Jerman (Germany) dan hasil perkahwinan mereka, mereka dikurniakan dua orang anak, iaitu Siti Aminah dan Azali. Di bawah adalah antara video-video mereka :






kadang-kadang baca komen youtube ni, lawak ada menyirap pun ada. Ada yang kata kalau kalau Siti Aminah balik malaysia, Mia Sara tercabar la, Siti Aminah ni Emma Watson masa kecik la....hahahaha

Dan secara tak sengaja saya tersesat lagi ke video lain (selingan) :



Tapi sebenarnya, walaupun Lepat dah berkahwin, dah ada anak dua, sakit tu masih ada. Ikuti luahan perasaan Lepat dalam video berikut. Pandai-pandai la bezakan fakta, pandangan, pengalaman peribadi, sahih atau palsunya perkataan dan sebagainya.

Dipetik dari http://www.malaysia-today.net/mtcolumns/from-around-the-blogs/37896-13-tahun-dianiaya-oleh-sistem-politik-malaysi



Video ni sejam, kalau tak ada masa tengok lah. Best tengok Lepat cakap, macam orang tengah borak kat kedai kopi. Sebenarnya tengok dia cakap, cara dia cakap macam orang yang saya kenal, terutama time die sbut Allah Muhammad Adam, kenal diri kenal Tuhan dan sebagainya. heheh.

Ok untuk neutralkan pandangan kita kepada pihak pembangkang dan kerajaan :




Saturday, January 21, 2012

Mashrut dan Pemandunya (Van Sapu)


Asal-asalnya hendak menulis banyak artikel, sebab dah lama tidak menulis dan kebetulan hari ini hati saya sangat terluka. Lol. Tapi keterlukaan tersebut hanyalah dapat bertahan hingga 2 jam selepas bangun pagi, maka penggerak untuk menulis itu sedikit sebanyak pun lesap juga.

Ok saya dah habis exam. Tapi melihat sekeliling, tiada apa yang berubah. Saya sudahpun mencapai tahap mempunyai jati diri yang tinggi sebab keadaan saya sebelum dan selepas exam adalah sama. Cool.

***********************************************************************************************************

Biar saya terangkan apa itu mashrut. Mashrut adalah dari perkataan bahasa rusia, mashrutka yang menurut wikipedia, adalah seperti berikut :

The Russian and Ukrainian word "маршрутка" is the colloquial form for "маршрутное такси", which literally means "routed taxi(cab)" ("маршрут" referring to a planned route that something follows, and "такси" meaning "taxi(cab)"). The word "маршрут" is from the German word "Marschroute", which is composed of the word "Marsch" (a walk, march) and "Route" (route).

No mashrut tertera di hadapan dan tepi mashrut. Mashrut bernombor 4, tambang 14 rubel.

Namun saya lebih selesa memanggilnya van sapu dalam bahasa melayu.

Anda tahu apa itu van sapu? Saya dulu di MRSM, kadang-kadang hujung minggu, hari Ahad, saya akan keluar ke pekan. kami ke pekan itu samada dengan bas ataupun van sapu. Mungkin untuk membeli sesuatu barang keperluan, mungkin ada yang hendak beli komik contohnya, dan aktiviti utama saya pula adalah 'window shopping'. Di pekan itu ada juga KFC, dan biasanya hanya budak-budak kaya sahaja yang ada duit untuk pergi makan-makan di KFC ataupun beli potato wedges untuk dibawa pulang ke asrama. Isk..isk...isk.

Ok lupakan hal itu, saya hanya nak cerita tentang van sapu. Jadinya van sapu itu adalah van, yang ramai-ramai naik untuk ke sesebuah destinasi.

Kalau ada orang yang hendak menjadikan pemandu F1 sebagai idola mereka dalam skil memandu, saya cadangkan, lebih baik anda menjadikan pemandu mashrut Rusia sebagai idola anda. Mereka adalah antara keajaiban dunia yang tak ramai nak ambil tahu, dan mungkin ramai yang terlepas pandang, walaupun pelajar yang belajar di Rusia sendiri. Di bawah akan saya ceritakan sebab-sebabnya.

1. Mereka seorang yang sangat 'multitasking'. Saya anggap anda pernah lalui zaman itu, iaitu zaman di mana bas ada pemandunya dan konduktor bas itu sendiri yang bertugas untuk kutip tambang bas. Jadi gabungkan keduanya, dan anda akan dapat fungsi pemandu mashrut.


Pemandu mashrut : gabungan pemandu bas dan konduktor bas

Bayangkan situasi ini pula : pemandu mashrut, sedang memandu. Penumpang dari belakang kemudian memberikan duit tambang. Pemandu itu ambil duit tersebut, dalam masa yang sama dia sedang memotong kenderaan lain. Cemas. Mendebarkan. Pemandu tersebut perlu peka dengan lampu isyarat. Peka dengan kenderaan di kiri dan kanannya, perlu sentiasa bersedia untuk berhenti apabila penumpang minta berhenti. Juga pada masa yang sama, pemandu tersebut harus menghitung jumlah baki yang perlu dipulangkan kembali kepada penumpang. Pemanduan mashrut menggabungkan skil memandu, menganggar jarak, mengira dan oh, saya lupa nak sebut tadi. Pemandu mashrut juga perlu peka, berapa orang penumpang yang sudah bayar tambang, adakah tambang yang dibayar itu betul ataupun tidak, sebab semakin jauh destinasi, tambang yang perlu dibayar adalah lebih mahal. Pemandu mashrut perlu bijak mengenal pasti pembohongan, memiliki memori yang sangat kuat untuk ingat destinasi bagi setiap tambang yang dibayar.

Ada jam untuk alert dengan selang masa mashrut, juga tempat letak duit. Sesetengah pemandu  main campak je berterabur duit kat dashboard. Gambar Jesus dan Mary memang biasa digantung di mana-mana


2. Peramah. Tak semua pemandu mashrut peramah, akan ambil masa untuk berbual dengan penumpang. Lagi-lagi kalau mashrut tu sangatlah penuh. Tapi kalau ada, mereka memang betul-betul peramah. Pernah pemandu mashrut tanya kami berasal dari mana, kelas apa, belajar apa dan sebagainya.

Contoh interior design dalam mashrut
3. Team player. Sebenarnya sistem mashrut memiliki politik mereka yang tersendiri juga. Mashrut berbeza-beza, dan mereka dilabelkan dengan menggunakan nombor. Contohnya 15c, 8c, 19, 41, 75, dan lain-lain lagi. Setiap nombor mempunyai jalan atau 'route' mereka sendiri. Namun, beberapa nombor mashrut akan memiliki 'route' yang sama dengan nombor mashrut yang lain. Ini boleh menimbulkan pergaduhan, dan mungkin sehingga ke tahap salah satu mashrut akan diminta menghentikan perkhidmatan mereka. Ia seperti pergaduhan antara kongsi gelap dalam merebut kawasan taklukan mereka -----> seriously simili + hiperbola.

orang beratur hendak menaiki mashrut

Pokwe adalah seorang kawan saya dan juga pakar mashrut yang tahu selok belok perjalanan hampir 70% mashrut yang ada. Beliaulah yang telah mendedahkan kepada saya akan perkara ini.

Ok, point berkaitan team player pula. Saya sudah beritahu tadi kan tentang setiap nombor mashrut memiliki syarikat atau organisasi mereka sendiri. Jadi setiap pemandu mashrut untuk nombor yang sama, mereka harus menjadi team player yang baik. Mereka perlu patuh pada masa, menjaga selang masa antara mashrut. Jika mereka berselisih di tengah jalanraya (dalam keadaan satu mashrut menghala ke depan, satu lagi menghala ke belakang, side jalan yang bertentangan) mereka akan bertegur sapa, sama ada dengan melambaikan tangan atau cukup mengenakan 'thumbs up' - mengangkat ibu jari tangan. Mereka seperti semut, dan mereka kelihatannya macho.


Pengalaman-pengalaman menarik dan beberapa maklumat tambahan

Tambang mashrut biasanya 10 rubel, bersamaan dengan RM1. Kalau tempat itu jauh, tambang boleh mencecah 23rubel, 30rubel. Masa mula-mula menjejakkan kaki di sini, tambang hanya 7rubel, tapi disebabkan inflasi, harga tambang sentiasa naik.

Sesetengah tempat yang kami nak tuju itu terletak sangat jauh dari pusat bandar. Sejam perjalanan. Ada masa kami naik mashrut itu pada waktu pagi, lebih kurang pukul 730pagi, dan waktu pulang lebih kurang 12tengahari atau pukul2 eptang atau 6petang; bergantunga kepada jadual kelas setiap tahun pengajian.

Perjalanan yang jauh, ditambah lelahnya kami mengulangkaji pelajaran, membuatkan kami berehat atau melepaskan penat kami di dalam mashrut. Jadi ramailah yang mengambil kesempatan ini untuk tidur. Tidur, jika tidak kena masanya, memang boleh buat anda terbabas pergi lebih jauh daripada apa yang anda kehendaki. Ditambah kawan-kawan yang sebenarnya tak adalah 'kawan' sangat sebab mereka akan turun tanpa kejutkan anda dan kemudiannya tersenyum sipu. Hanya kawan yang baik dan setiakawan seperti *ehem* sahaja yang akan take the effort untuk kejutkan kawan-kawan.

Masa first year dulu, lagi teruk. Penguasaan bahasa Rusia sah-sah lemah, jadi setiap kali nak minta pemandu mashrut berhenti di destinasi yang kita nak, mesti terketar-ketar, tak yakin diri. Ataupun mungkin untuk situasi lain, keadaan sekeliling sudah gelap. Kami yang tak biasa dengan jalan-jalan di Volgograd, memang menggunakan habis 'effort' kami mengintai di celahan tingkap untuk memandang ke luar. Itu juga salah satu sebab kenapa 'certain' pelajar terbabas.
Tingkap mashrut tu pulak, bukan boleh caya sangat, kebanyakkannya tinted habis, supaya kalau penumpang berdiri sebab tak cukup tempat dalam mashrut, polis trafik tak perasan.

Antara peraturan-peraturan dalam mashrut adalah : Anda perlu minta untuk berhenti dengan nada yang kuat, bukannya perlahan malu-malu kucing. Cakap awal, bukan on the spot baru nak cakap, nanti kena marah punya. Kalau duduk di tempat duduk hadapan, sila pakai tali pinggang keledar. Sesetengah orang mungkin just tarik dan pegang letak bawah ketiak je untuk cukup syarat, tapi apa-apa pun kena ingat untuk pakai tali pinggang keledar. Jika polis dapat tangkap, anda boleh dikenakan denda 500rubel (RM50).

Amaran denda jika tidak mengenakan tali pinggang keledar

Antara benda best lain yang boleh diperoleh ialah, anda boleh melihat pelbagai jenis manusia dalam mashrut itu. Ada datuk nenek, ada yang mabuk (jarang), ada kakak-kakak (lol), kadang-kadang boleh terserempak dengan cikgu/lecturer (sebab mereka pun lebih prefer public transport dari ada kereta sendiri) dan juga rakan-rakan yang lain. Pernah sekali, ada seorang ibu dengan anaknya yang kecil naik mashrut, tapi tak ada tempat duduk. Ada seorang abang ni, Russian kalau tk silap, angkat budak ni (stranger, of coz) tadi dan letak di atas riba. Fuh, memang macho. lain kali kalau saya ada peluang, saya pun akan buat seperti itu juga. Untuk budak sahaja, tentunya.

Friday, January 13, 2012

Kembalilah, Harapan dan Hakikat Kehidupan

Ini adalah video-video Dr Asri. Malangnya banyak sangat bunyi muzik di belakangnya. Mudah-mudahan kita ambil mana yang elok.




“Seorang lelaki bernama ‘Abdullah, digelar ‘himar’ (kaldai). Dia pernah menyebabkan Rasulullah s.a.w ketawa. Juga pernah Nabi s.a.w. menyebatnya (menjatuhkan hukuman) disebabkan kesalahan meminum arak. Pada suatu hari dia ditangkap lagi (disebabkan kesalahan meminum arak), maka baginda pun menghukum lalu dia disebat. Seorang lelaki berkata: “Ya Allah! Laknatilah dia, alangkah kerap dia ditangkap”. Lantas Nabi s.a.w pun bersabda: “Jangan kamu semua melaknatinya! Demi Allah apa yang aku tahu dia mencintai Allah dan RasulNya”. (Riwayat al-Bukhari)

Mudah-mudahan kita memiliki hati yang baik. Menyertakan hati kita dalam setiap apa yang kita lakukan.





Jangan Kau serahkan urusan kepadaku walau satu saat. Bagaimanalah, seorang hamba itu, dengan memiliki sifat-sifat ketidaksempurnaannya, dengan kejahilannya, mampu menguruskan hidupnya sendiri?

Wahai Tuhan yang maha penyayang, Wahai Tuhan yang Sebaik-baik Penolong...peganglah hati-hati kami. Jangan Engkau pesongkan hati kami, sesudah Engkau berikan hidayah kepada kami.

Wednesday, January 11, 2012

Real Steel (2011), 50/50 (2011)


Dua filem terbaru yang saya rasakan best. Real Steel (yeah, Hugh Jackman) dan 50/50 yang diinspirasi dari true story, comedy.

Real Steel



Sinopsis cerita :

"Set in the near future, where robot boxing is a top sport, a struggling promoter feels he's found a champion in a discarded robot. During his hopeful rise to the top, he discovers he has an 11-year-old son who wants to know his father." -IMDB

Saya petik satu quote yang saya suka :

[referring to Noisy Boy losing getting badly beaten in the fight with Midas]
Max Kenton: You never should have taken that fight.
Charlie Kenton: Oh, really? Really? Thanks, genius!
Max Kenton: Do you even think about the stuff you do before youdo it? You had no idea how to fight that fight! Those combination codes, you didn't even know what half of them even meant. You just threw him in there cocky and half-assed! Of course you lost, you didn't even give him a chance.
Charlie Kenton: He wasn't that good.
Max Kenton: Noisy Boy was a great robot.
Charlie Kenton: Was! Was a great robot! Back in the league, back in the day. But look around you, kid. This place, this place is where once great robots go to die,
Max Kenton: So throw him away. That's what you do, right? Anything you don't need, you just throw away?
Charlie Kenton: Wow. It's been a long night, alright? You wanna sleep in doors? Now shut up and get in the truck.
[Max just looks at him]
Charlie Kenton: Don't look at me like that. Get in the truck!
[Max gets up and goes into the truck]

Charlie Kenton (Hugh Jackman) yang berlakon sebagai ayah, mempunyai perwatakan yang degil, keras kepala. Dia juga mudah yakin menang walaupun hanya berjaya untuk seketika waktu, yang kemudiannya akan kalah. Seorang yang melarikan diri dari banyak perkara.

Ada DUA orang kawan saya nangis tengok cerita ini. Bila saya cakap saya tak nangis, mereka bersungguh-sungguh nak saya mengaku yang saya pun nangis tengok cerita itu, supaya saya pun boleh join the club. Lol. Hello, aku tak nangis, tak nangislah!

Awesome movie. Seriously, best movie 2011!


50/50

"Inspired by a true story, a comedy centered on a 27-year-old guy who learns of his cancer diagnosis, and his subsequent struggle to beat the disease." - IMDB

50/50 adalah peratusan dia boleh survive/hidup/sembuh daripada kanser tersebut - 50%.



Adam: A tumor?
Dr. Ross: Yes.
Adam: Me?
Dr. Ross: Yes.
Adam: That doesn't make any sense though. I mean... I don't smoke, I don't drink... I recycle...

Sesiapa sahaja boleh kena cancer. Even kamu. Atau saya. Tapi mudah-mudahan kita dijauhkan dari penyakit.

Cikgu saya Margarita Viktorovna, seorang pakar ginekologi pernah cakap, " Ada orang (tokoh sains) cakap, sebenarnya semua orang ada cancer. Cuma tunggu masa sahaja...."

Sekarang saya sedang belajar subjek OZZ, statistik untuk exam nanti. Jadi sukalah saya untuk letak beberapa perkara di sini berkaitan medik.

Dalam 100 000 orang penduduk (Rusia), 60 orang akan kena kanser payu dara, 45 orang kena kanser paru-paru, 30-50 orang kena kanser perut, dan 16 orang akan kena kanser rahim and the list goes on...

Anda boleh juga lawat website ini, yang menceritakan tentang statistik berkaitan kesihatan di seluruh dunia, termasuklah malaysia. Mungkin anda berminat sebab-sebab kematian yang paling tinggi di Malaysia - kanser ke, kemalangan jalan raya ke atau apa-apa sahaja. Mungkin anda juga mahu tahu purata jangka hayat seseorang. Silakan melihat. Kredit diberikan kepada Nazrul sebab jumpa website tersebut.

http://www.worldlifeexpectancy.com

Berbalik kepada cerita, cerita itu best sebab dia tunjukkan bagaimana sifat seorang kawan yang betul-betul kawan. Bagaimana certain orang di sekeliling kita, akan cuba membantu kita walaupun di hadapan mata kita, kita tak nampak pun usaha mereka. Juga mungkin tentang certain orang yang lari bila orang terdekat menghadapi masalah.



Tuesday, January 10, 2012

Gigi Geraham


Dah lama rasanya tak menulis cerita, mungkin seperti post Manusia Setan dan Sufi Sesat ataupun Ketua Kampung Utopia. Kali ini, saya ingin bercerita tentang kisah Budak Kacamata dengan Gigi Geraham. Anggap sahaja saya mendengar kisah ini daripada mulut seorang kawan, iaitu Budak kaca mata. Penceritaan semula di bawah adalah dengan menggunakan gaya bahasa saya sendiri. Fair enough.

Budak Kacamata itu pun bercerita kepada saya,

"Gigi Geraham adalah nama seorang gadis (gadis : pada tahun 2012) yang suka menyamar. Kadang-kadang dikenali sebagai Lisa Surihani, dan baru-baru ini membuat pengakuan bahawa dia adalah Tiz Zaqyah. Sebenarnya nama gigi geraham itu adalah translation daripada bahasa Arab menurut seorang ustaz. Tapi mungkin juga ustaz tu kelentong sebab saya check Google Translate pun tak jumpa-jumpa.

Saya tidaklah dapat untuk meletakkan atau menunjukkan gambarnya kepada kamu, Maher a.k.a Abang Macho (lol sedap-sedap memasukkan nama sendiri), sebab jika saya melakukannya dan kantoi, saya pasti akan diberi sindiran berupa video Ustaz Azhar Idrus - Hukum Simpan Gambar Perempuan. Dang.



"Mungkin kitakan berbeza haluan
berakhirnya cerita percintaan
segalanya ketentuan tuhan


Mungkinkan terputus di tengah jalan
mungkinkan terlerai tanpa ikatan
usah ragu dengan takdir
mungkin kitakan berbeza haluan
berakhirnya cerita percintaan segalanya"
-Cinta Terakhir, Aiman


Kalau ada 'period' saya teruk dalam hidup saya, saya boleh kata 'period' itu adalah saat saya bukan lagi pelajar sekolah menengah. Saya tak bersedia dengan dunia luar, saya kekok. Saya tidak tahu bagaimana untuk bertindak, bagaimana membuat keputusan dan sebagainya. Saya terjerumus dalam banyak perkara yang bukan-bukan.

Helaan-helaan nafas menjadi semakin panjang, namun tak sedikitpun melegakan dada yang sesak.

Memang perkenalan dengan dia, sebenarnya memang take a spot kat hati. Tapi macam yang saya ceritakan tadilah, saya dengan masalah saya. Main game? Pelajaran? Usrah? Rambang mata? Overpossesive? Attached? Jealousy? Dan memang dari dulu lagi, salah satu sifat saya adalah melepaskan apa-apa atau siapa-siapa kerana malas berfikir tentang masalah, yakin bahawa saya sudah terlalu banyak masalah dalam hidup.


Maka tidak hairanlah jika saya dikatakan seperti biskut. Indecisiveness. Kejap ada, kejap takde. Abang Macho pun tahu kan yang manusia akan sentiasa berperang baik dan jahat? Untuk sesetengah orang the heat of battle is too strong, walaupun sebenarnya mungkin masalah kecik je, hmm lets say nak mandi ke tak. haha. Ok tipu tak logik.

Peperangan ni berlangsung untuk berminggu-minggu, berbulan-bulan dan boleh kata bertahun. Dan adakah peperangan ni dah tamat? Belum lagi. Tapi dah bertahun berperang, mustahil kita tak belajar apa-apa pun kan daripada peperangan itu? Yang penting kita terus mencari, dan terus ingin menjadi baik.



Saya tak berani cakap Gigi Geraham pernah bagi hints atau tidak. Seumur hidup saya, saya memang yakin diri mengenal pasti hints atau clues orang sekeliling. Namun untuk beberapa kes yang saya alami, hints itu hanyalah anggapan saya. Intuisi saya salah. Ada yang dah dengan orang lain, ada yang siap kahwin lagi. Maka jadilah saya orang yang akan cuba menafikan segala intuisi saya; intuisi saya yang cuba mentafsirkan hints atau clues orang sekeliling. Sentiasa mengagak-agak.



i hate you today,
i can't find a way,
don't drag me down now,


goodbye, i've had enough frustration
i won't get stuck, goodbye,
this dead end situation,
it's just not worth my time


it's all better today,
i never thought it would end up this way,
you got somethin' to say?
don't wanna hear it if it gets in my way
(halt)this confusion, wondering, so overwhelmed,
(halt) this illusion seems so clear,
(cant) find conclusion dissapointing evolution
not (all) things are what they appear


so whats the point of this hell?
i know you too well we're running backwards,


while waiting so frustrating,
im so sick of,
all this tension not to mention,
im so sick of,
can't take it,
you won't make it,
just save yourself the struggle,
can't do this,
try for yourself 'cuz im just fine!
-No Brains, Sum41

Sebenarnya kalau semua orang jelas, we can save the hassles of being confused. Rasanya memang ada waktu yang jelas-jelas dah tak nak ada kaitan langsung. Dingin. Ataupun dicadangkan untuk kena lempang. Memang berpeluh dingin dengar. Tapi ianya tak difahami, kenapa kalau beberapa masa selepas itu, masih berani lagi nak betegur sapa, dan masing-masing buat macam tak ada apa yang pernah berlaku.


Saya pada hakikatnya masih tak tahu banyak perkara tentang dia. Ayah dia muallaf? Oh dia ada kakak rupanya. Ataupun, siapa dia di sekolah dulu? Sekolah mana dia dulu? Dan sampai sekarang pun tak tahu secara tepat daerah mana dia tinggal. Tak pernah ingat pernah jumpa dia ataupun tidak. Sampai sekarang masih samar-samar.

Antara soalan yang kalau ditanya, saya tak berani nak cakap ialah, kenapa saya suka dia. Tapi baru-baru ni saya jumpa satu gambar, tp menyesal tak simpan sebab last-last tak ingat apa exact gambar tu cakap. 'Quote' itu lebih kurang begini kot bunyinya : That one girl. Yang sentiasa ada dalam hidup, tak pernah betul-betul pergi sepenuhnya dari hidup kita. Seorang kawan. That one girl,which in the end, kau tak bersama dengan dia lagi.

Damn. Kenapa ada rasa regret kat situ. Jadi salah satu sebabnya ialah mungkin akan rasa regret kalau orang macam ni hilang dari hidup kita.

Saya mungkin pernah cakap, sebab best borak dengan dia. Atau sebab lesung pipit dia. Tapi saya sebenarnya tengah belajar, bahawa saya suka dia sebab dia ialah Gigi Geraham. Perempuan cantik yang lain bukan Gigi Geraham. Dia adalah dia. Jika ada orang yang muka sebijik macam dia, tapi tidak ada personaliti seperti dia, maka itu bukan Gigi Geraham. Jika ada yang miliki personaliti macam dia, tapi tak kenal bertahun-tahun, maka itu bukan Gigi Geraham.

Saya tak akan cakap banyak lagi dah. Sebab yang pegang hati-hati manusia ni Tuhan. Nanti Maher, kamu cuba cari video youtube Syeikh Najmy - Attaching hearts to specific girl dan Jodoh oleh Ustaz Fathul Bari. Isinya best. Ada masa carilah, saya blah dulu."

Dan saya pun mencarinya, maka di bawah adalah video yang saya temui.





Kau juga adalah penyembuh bagi semua yang salah pada diriku namun saat ini, kau juga adalah penyakitku.
-Kitab Cinta, Wali

Sunday, January 8, 2012

Tawassul


Mungkin ada yang sudah tahu apa itu tawassul, tapi tahukah kita tawassul yang bagaimana yang dibolehkan? Buat yang tidak tahu, tawsssul itu bermaksud mendekatkan diri....ada kaitan dengan perkataan wasilah.


Dipetik dari IslamQA pada link http://islamqa.info/id/ref/3297



Tawassul Bid'ah dan Tawassul yang Disyariatkan


Soalan : Saya ingin bertanya tentang tawassul. Saya tahu bahwa orang yang meminta tawassul (perantaraan) dari kuburan atau meminta kepada orang mati adalah doa kepada selain Allah, dan itu tidak benar. Akan tetapi ada orang bilang, tetapi apa salahnya saya meminta doa kepada orang shalih yang masih hidup? Dengan begitu, apa salahnya pula meminta doa itu darinya sesudah dia meninggal dunia? Bagaimana saya menjawab sanggahan saudara saya itu? Tawassul bagaimana yang dibolehkan? Dan tawassul bagaimana yang tidak dibolehkan?


Jawapan :
Al-Hamdulillah. Tawassul secara bahasa artinya mendekatkan diri.
Di antaranya dalam firman Allah:

"…dan memohon wasilah untuk mendekatkan diri kepada Rabb mereka."

Tawassul dibagi menjadi dua: Tawassul yang disyariatkan, dan tawassul yang dilarang.
Tawassul yang disyariatkan yaitu:
Mendekatkan diri kepada Allah dengan amalan yang Dia cintai dan Dia ridhai berupa ibadah-ibadah yang wajib dan sunnah, baik berupa ucapan, perbuatan atau keyakinan.
Bentuknya bisa bermacam-macam:

Pertama:Ber-tawassul kepada Allah dengan Asma dan Shifat-Nya.
Allah berfirman:

"Hanya milik Allah asma-ul husna, maka bermohonlah kepada-Nya dengan menyebut asma-ul husna itu dan tinggalakanlah orang-orang yang menyimpang dari kebenaran dalam (menyebut) nama-nama-Nya. Nanti mereka akan mendapat balasan terhadap apa yang telah mereka kerjakan."(QS. Al-A'raaf : 180)

Caranya, seorang hamba ketika berdoa kepada Allah, terlebih dahulu menyebutkan nama-Nya yang sesuai dengan permintaannya; seperti menyebutkan nama Yang Maha Pengasih (Ar-Rahmaan), ketika ia meminta belas kasihan; atau menyebut nama Yang Maha Pengampun (Ghafuur), ketika memohon ampunan, dan sejenisnya.

Yang kedua: Bertawassul kepada Allah dengan iman dan tauhid.
Allah berfirman:

"Ya Rabb kami, kami telah beriman kepada apa yang telah Engkau turunkan dan telah kami ikuti rasul, karena itu masukkanlah kami ke dalam golongan orang-orang yang menjadi saksi (tentang keesaan Allah). " (QS. Ali Imraan : 53)

Yang ketiga: Bertawassul dengan amal shalih.
Yakni dengan cara seorang hamba memohon kepada Rabb melalui amalan paling ikhlas yang pernah dia lakukan, yang bisa diharapkan, seperti shalat, puasa atau membaca Al-Qur'an, atau kesuciannya dalam menjaga diri dari maksiat dan sejenisnya. Di antaranya seperti yang disebutkan dalam hadits Al-Bukhari dan Muslim tentang kisah tiga orang yang masuk gua, tiba-tiba pintu gua tertutup oleh batu besar. Lalu mereka berdoa kepada Allah dengan menyebutkan amalan-amalan mereka yang paling diharapkan pahalanya.
Termasuk di antaranya bila seorang hamba bertawassul kepada Allah dengan kefakirannya, sebagaimana yang diucapkan oleh Nabi Ayyub 'Alaihissalam:

"Inni Massaniadh-Dhurru wa Anta Arhamurrahimin."
(Sesungguhnya aku telah mengalami kesengsaraan dan Engkau adalah Yang Maha Pengasih dari segala yang pengasih..)

Atau dengan pengakuan seorang hamba terhadap kezhalimannya dan kebutuhan dirinya terhadap Allah sebagaimana diungkapkan oleh Nabi Yunus:

"Laa Ilaaha Illa Anta Subhanaka Inni Kuntu Minazh zhalimin."
(Tidak ada yang berhak diibadahi secara benar melainkan Engkau; Maha Suci Engkau, sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang zhalim..)

Tawassul-tawassul yang disyariatkan inipun berbeda-beda hukumnya yang satu dengan yang lainnya. Ada yang wajib, seperti tawassul dengan menyebutkan nama dan sifat Allah atau dengan tauhid. Ada juga yang disunnahkan, seperti tawassul dengan menyebutkan amal shalih.

Adapun tawassul yang dilarang dan bid'ah itu adalah:
Bertawassul kepada Allah dengan hal-hal yang tidak disukai dan tidak diridhainya, berupa ucapan, perbuatan dan keyakinan. Di antaranya tawassul dengan berdoa kepada orang-orang mati atau orang-orang yang tidak hadir, memohon keselamatan dengan perantaraan mereka, dan sejenisnya. Semua perbuatan itu adalah syirik besar yang mengeluarkan pelakunya dari Islam dan bertentangan dengan tauhid.

Berdoa kepada Allah, baik dalam bentuk doa permohonan seperti meminta sesuatu dan meminta diselamatkan dari bahaya: atau doa ibadah seperti rasa tunduk dan pasrah di hadapan Allah, kesemuanya itu tidak boleh dialamatkan kepada selain Allah. Memalingkannya dari Allah adalah syirik dalam berdoa. Allah berfirman:

"Dan Rabbmu berfirman:"Berdo'alah kepada-Ku,niscaya akan Ku-perkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina…" (QS. Al-Mukmin : 60)

Allah menjelaskan dalam ayat di atas ganjaran bagi orang yang enggan berdoa kepada-Nya, bisa jadi dengan berdoa kepada selain-Nya atau dengan tidak mau berdoa kepada-Nya secara global dan rinci, karena takkbur atau sikap ujub, meski tak sampai berdoa kepada selain-Nya. Allah juga berfirman:

"Berdoalah kepada Allah dengan rasa tunduk dan suara perlahan.."

Dalam ayat ini Allah memerintahkan berdoa kepada-Nya, bukan kepada selain-Nya. Allah berfirman menceritakan ucapan Ahli Neraka:

"Demi Allah, sungguh kami dahulu (di dunia) berada dalam kesesatan yang nyata; tatkala kami menyamakan kalian dengan Rabb sekalian makhluk."

Segala bentuk penyamaan Allah dengan selain-Nya dalam ibadah dan ketaatan, maka itu adalah perbuatan syirik terhadap-Nya. Allah berfirman:

"Dan siapakah yang lebih sesat daripada orang yang menyembah sembahan-sembahan selain Allah yang tiada dapat memperkenankan (do'anya) sampai hari kiamat dan mereka lalai dari (memperhatikan) do'a mereka. " (QS. Al-Ahqaaf : 5)

"Dan barangsiapa yang menyeru sesembahan selain Allah, sesungguhnya perhitungannya di sisi Rabb-nya, sesungguhnya tidak akan beruntung orang-orang yang kafir."

Allah menganggap orang yang berdoa kepada selain-Nya, berarti telah mengambil sesembahan selain-Nya pula. Allah berfirman:

"Dan orang-orang yang kamu seru (sembah) selain Allah tiada mempunyai apa-apa walaupun setipis kulit ari. Jika kamu menyeru mereka, mereka tiada mendengar seruanmu; dan kalau mereka mendengar, mereka tidak dapat memperkenankan permintaanmu.Dan di hari kiamat mereka akan mengingkari kemusyrikanmu dan tidak ada yang dapat memberikan keterangan kepadamu sebagai yang diberikan oleh Yang Maha Mengetahui.(QS. Faatir : 13-14)

Allah menjelaskan dalam ayat ini, bahwa Dia-lah yang Maha Berkuasa dan Mampu mengurus segala sesuatu, bukan selain-Nya. Bahwasanya para sesembahan itu tidak dapat mendengar doa, apalagi untuk mengabulkan doa tersebut. Kalaupun dimisalkan mereka dapat mendengar, merekapun tidak akan mampu mengabulkannya, karena mereka tidak memiliki kemampuan untuk memberi manfaat atau memberi mudharrat, dan tidak memiliki kemampuan atas hal itu.
Sesungguhnya kaum musyrikin Arab di mana Rasulullah Shallalhu 'Alaihi Wassalam diutus, mereka menjadi orang-orang kafir karena kemusyrikan mereka dalam berdoa. Karena mereka juga berdoa kepada Allah dengan tulus ketika mendapatkan kesulitan. Kemudian mereka menjadi kafir kepada Allah di kala senang dan mendapatkan kenikmatan dengan cara berdoa kepada selain-Nya. Allah berfirman:

"Dan apabila kamu ditimpa bahaya di lautan, niscaya hilanglah siapa yang kamu seru kecuali Dia. Maka tatkala Dia menyelamatkan kamu ke daratan, kamu berpaling. Dan manusia adalah selalu tidak berterima kasih."
Allah juga berfirman:

"Sehingga apabila kamu berada di dalam bahtera, dan meluncurlah bahtera itu membawa orang-orang yang ada di dalamnya dengan tiupan angin yang baik, dan mereka bergembira karenanya, datanglah angin badai, dan (apabila) gelombang dari segenap penjuru menimpanya, dan mereka yakin bahwa mereka telah terkepung (bahaya), maka mereka berdoa kepada Allah dengan mengikhlaskan keta'atannya". (QS.Yunus : 22)

Kemusyrikan sebagian orang pada masa sekarang ini bahkan sudah melampaui kemusyrikan orang-orang terdahulu. Karena mereka memalingkan berbagai bentuk ibadah kepada selain Allah seperti doa, meminta keselamatan dan sejenisnya hingga pada saat terjepit sekalipun. Laa haula walaa quwwata illa billah. Kita memohon keselamatan dan keberuntungan kepada Allah.
Kesimpulan : untuk membantah yang dituturkan oleh teman Anda itu bahwa meminta sesuatu kepada mayyit adalah syirik. Bahkan meminta kepada orang hidup dalam batas yang hanya mampu dilakukan olehnya-pun juga termasuk syirik. Wallahu A'lam.

Islam Tanya & Jawab
Syeikh Muhammad Sholih Al-Munajid

Saturday, January 7, 2012

Takut



Salah satu kata-kata yang menjadi perangsang dalam hidup saya ialah :

"Travel to the direction of your fear."

Sentiasa cabar diri anda. Anda tak berani bersuara, anda suarakan. Anda tak berani mencuba sesuatu, anda cuba. Orang lain kata anda tak boleh, lalu buat anda takut, maka itulah perkara yang anda harus lakukan jika mengikut kata-kata perangsang di atas.

Bila hidup anda bosan, dan anda tak tahu nak buat apa, mungkin cabaran-cabaran seperti itulah yang anda mungkin boleh pertimbangkan. Saya yakin, setiap orang memiliki ketakutan masing-masing. Ada yang tak berani bergaul dengan orang lain - maka gagahkan diri cuba bergaul. Ada orang yang tak berani mengeluarkan pendapat - maka gagahkan diri keluarkan pendapat.

Namun demikian, tak semua jenis takut memerlukan kita untuk mencabarnya atau melakukannya. Apa yang saya tengok dalam movie-movie Hollywood kebanyakannya menjadikan banyak perkara tidak bermoral sebagai cabaran hidup. Main perempuan? Hisap ganja? Stop being a virgin? dan sebagainya.
Berdepan dengan cabaran-cabaran ini, tidak ada yang mampu menahannya selain memiliki prinsip, memiliki keimanan yang kukuh. Kalau anda betul-betul berpegang kepada yang benar, maka usah hiraukan segala cacian dan makian seperti kecut, nerd dan sebagainya.

Semoga rasa takut, rasa malu untuk melakukan benda tidak elok menjadi penjadi penghalang kepada diri kita daripada perkara-perkara yang mungkar.


Satu video yang boleh katakan satu sumber motivasi juga :



You, me or nobody is gonna hit as hard as life,
but it ain't about how hard you hit.
It's about how hard you can get hit and keep moving forward,
how much you can take and keep moving forward,
that's how winning is done!


Maksud dia lebih kurang macam ni :

Semua orang akan alami dugaan dalam hidup, pukulan-pukulan.
Tapi ianya bukan tentang berapa kuat kau kena pukul,
ianya tentang berapa kuat kau akan dipukul dan kau tetap terus maju ke hadapan,
berapa banyak pukulan yang mampu kau terima dan tetap terus maju! Itulah kemenangan!!

Howyeah!

Rasanya pertama kali tengok video tuh macam semangat berkobar-kobar gila, tapi sekarang macam dah lali pula. Tapi isi kandungannya adalah sesuatu yang perlu setiap lapisan masyarakat fikirkan selalu.



Wednesday, January 4, 2012

Boy Wonder (2010)


Tadi ada program anjuran Kelab Umno Luar Negara Volgograd (KUV) untuk AJK. Antara harapannya adalah mereka akan dapat memulakan tahun baru dengan penuh semangat, akan lebih bertenaga untuk aktif dalam kelab. Bagus juga sebenarnya, sekurang-kurangnya saya tidaklah terperuk dalam bilik sahaja untuk sepanjang cuti New Year ini.

Juga dapat tengok balik, jumpa balik muka-muka yang dah lama tak nampak sebab dah banyak kali saya tak datang meeting. Dapat tahu perkembangan Volgo daripada Daus, Isyafiq (lawat rumah dia selepas habis program, itupun first time). Dapat tahu hala tuju KUV dari Ajim. Dan pandai pula Nawal teka saya yang berikan hadiah buku-buku tadi. Satu buku pasal Al-Aqsa yang dah habis baca tapi terperuk sahaja di rak, dan satu lagi novel Tunas oleh Hlovate yang sepatutnya memang hilang pun cuma syukur orang yang pinjam teringat nak pulang (tapi still saya tak mampu nak habiskan pun).

Apa-apa pun,it's good to know yang saya masih boleh dibenarkan makan-makan dalam jamuan antara ajk-ajk KUV walaupun telah bersara. Haha. Siap Ajim keluar statement yang patutnya saya tak payah buat apa-apapun untuk jamuan pun takpe, sebab saya ni mantan presiden. Pergh.



**************************************************************************************************************



Rasanya masa kanak-kanak adalah sangat penting dalam seluruh kehidupan. Masa kritikal. Kanak-kanak yang diajar untuk takut hantu, takut anjing akan membesar menjadi dewasa yang takut anjing, takut hantu. Ah, sebutkan apa-apa jenis sahaja - penderaan, kata-kata kesat, rasa rendah diri hasil dari cacian dan makian, rasa tidak cantik, rasa bodoh dan sebagainya.

"They are so fragile. Kids"

Membesar dan merasakan diri bodoh/rendah diri/pemarah/hodoh untuk seumur hidup. Bukannya mustahil untuk ubah, but it takes really great efforts. Dan effort yang macam mana yang patut diberikan untuk mengikis kesan psikologi yang sepatutnya membekas sampai mati?



Huh.

Kita yang dah agak besar ini pun, walaupun setelah tahu keterikatan, attachments hanya akan buat kita sakit kalau apa yang mengikat kita itu putus - kita tetap buat kesilapan berulang kali....maka bagaimanalah seorang kanak-kanak yang memang cenderung mengasihi emaknya yang sangat penyayang menghadapi kematian emaknya itu? Tambahan lagi kalau ada unsur pengkhianatan oleh orang lain lagi di situ...

Gila. Powerful sungguh filem ini. Good job filem Boy Wonder sebab berjaya memotivasikan saya untuk tulis review di sini.

Ada beberapa aspek cerita ini yang hampir sama juga dengan filem Law Abiding Citizen. Cerita yang buat kita rasa bengang gila dengan peraturan bodoh ciptaan manusia.

Sebab orang yang bersalah berjaya lepas dari menerima hukuman, ataupun hukuman yang dia dapat tak setimpal pun dengan apa yang dia dah buat iaitu bunuh.

Hmm, sebenarnya kalau dalam islam pun memang ada hukuman yang nak tak nak kerajaan kena fikirkan sendiri bagaimana nak menghukumnya sebab tak ada tertulis dalam nas (dipanggil takzir). Jadi 'lubang' atau kesilapan memang boleh berlaku, dah namanya manusia. Jadi sorry manusia sebab kata bodoh tadi. Tentang hukum hudud (juga dikenali sebagai hukum Allah, seperti hukum qisas) yang dah Dia tetapkan pula, maka lebihlah digalakkan untuk kita-kita yang lemah ilmunya ini mendiamkan diri atau mengelakkannya daripada jadi bualan-bualan di kedai kopi. Tanyakan pada yang pakar. Alim ulama' pun tak habis bincang lagi, macamana pulak kau boleh bentang exact details about that kat kedai kopi? Kau nak tunjuk pandai kan? Sebab bukan apa, takut kita terlanjur mempersendakan hukum Allah, mengingkarinya di satu sisi dan di sisi yang lain kita memfitnah kerajaan yang tidak menjalankan hukuman tersebut dengan tuduhan yang tidak tepat.

Sori emo.

Ok berbalik kepada cerita. Movie ini memang powerful. Tengok trailer pun dah boleh tahu.
Sekian.


Sebagai maklumat tambahan :
1. Takzir
2. Hudud
3. Qisas

Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam mengingatkan dengan sabdanya:


“Akan datang nanti kepada manusia, masa-masa yang penuh tipu daya. Para pendusta dianggap sebagai orang yang jujur, manakala orang yang jujur dianggap pendusta. Orang khianat dianggap amanah dan orang yang amanah dilabel sebagai pengkhianat. Dan para Ruwaibidhah mula berkata-kata (bersuara).”


Ada yang bertanya, “Siapa Ruwaibidhah?”


Rasulullah menjawab, “Orang yang bodoh sibuk berbicara (mengulas) tentang masalah masyarakat.” [Hadis Riwayat Ibnu Majah, Kitab al-Fitan, 12/44, no. 4026. Dinilai sahih oleh al-Albani]